«Від ферми до виделки»: SPAR Шаньдун запроваджує нові інновації

09.04.2021

Якість обслуговування покупців, як і завжди, залишається пріоритетом для ритейлерів SPAR Китай. Водночас значну увагу приділяють атмосфері магазинів, а також продуктам і послугам з використанням найбільш сучасних технологій. А завдяки інноваційній програмі пошуку джерел «від ферми до виделки» від SPAR Shandong магазини забезпечені найкращими свіжими місцевими продуктами.

Такий підхід підвищує ефективність, прозорість і відстеження по всьому ланцюжку поставок. Більше, ніж будь-коли, покупці хочуть знати, що вони купують, звідки це взялося і як було вироблено. Цей зростаючий споживчий попит впливає на глобальний агропродовольчий ланцюжок поставок від фермерських господарств до роздрібної торгівлі.

Партнер SPAR Шаньдун, Jiajiayue Group, підтримує інноваційну стратегію прямого пошуку постачальників для задоволення таких потреб ланцюжка поставок, яку компанія  вперше реалізувала 1999 року.

Завдяки постійному навчанню та розвитку в цій ініціативі «від ферми до виделки» наразі беруть участь більш як 500 000 фермерів-початківців і 1 600 сільськогосподарських угідь. Свіжу продукцію від цих постачальників доставляють у більш ніж 137 магазинів SPAR, а також у різні інші точки роздрібної торгівлі через центральні та регіональні розподільчі центри в Північному Китаї. У рамках програми постачальники отримують вигоду від обміну знаннями та економію від масштабу, а покупці SPAR отримують доступ до високоякісних продуктів.

Ключ до розвитку ланцюжка поставок

Продовольча безпека вже давно є центральною метою сільськогосподарської політики Китаю. В останні роки сільськогосподарська політика Китаю змістилася з попередження кількісного збільшення виробництва продуктів харчування на підвищення безпеки харчових продуктів, доходів фермерів і конкурентоспроможності.

Ще один напрямок – поліпшення екологічних показників сільського господарства. У 2011 році Міністерство торгівлі Китаю і Міністерство сільського господарства та сільських регіонів випустили рекомендації щодо просування ініціатив «від ферми до виделки» для стимулювання сучасного ланцюжка поставок і розвитку сільського господарства. Щоб підтримати місцеві програми постачання, центральні та місцеві органи влади Китаю продовжують вводити процедури компенсації  ПДВ та спрощення для сільськогосподарських продуктів. Інша політика включає субсидії на сільськогосподарську техніку і створення так званих зелених каналів для безперебійного транспортування свіжої продукції.

Стратегічне співробітництво

Обмін знаннями та підвищення ефективності мають вирішальне значення для того, щоб свіжі продукти могли переправлятися з поля в магазин за лічені години. SPAR Китай співпрацює з дослідницькими організаціями та сільськогосподарськими органами врядування як на муніципальному рівні, так і на рівні префектур. Програми навчання на місці допомагають постачальникам свіжих продуктів удосконалювати свої методи ведення сільського господарства, щоб забезпечити стабільну якість і ефективність. SPAR Шаньдун також уклав угоди про стратегічну співпрацю з місцевою владою і сільськими комітетами для створення сільських кооперативів у регіонах, які виробляють агропродовольчі товари.

Цифрові інструменти

Сучасні сільськогосподарські знаряддя – ключовий компонент підвищення якості та відстеження. Встановивши системи розумного землеробства та автоматизовані температурні системи, виробники свіжої продукції SPAR Шаньдун можуть контролювати навколишнє середовище, ґрунт, воду, добрива і температуру в реальному часі. Ці інструменти допомагають вирощувати більше органічних продуктів.

Система віддаленого візуального моніторингу на полях ексклюзивних постачальників дозволяє центральному офісу SPAR Шаньдун контролювати поля і підтримувати весь виробничий процес. Система управління закупівлями на місцях і система управління замовленнями і поставками B2B відіграють важливу роль у спрощенні вибору сільськогосподарських угідь, координації між постачальником і покупцем, перевірки доступу до ринків, затвердження сертифікатів, повсякденного робочого процесу і фінансів.

На місцевих базах постачальників група встановила різні форми звітів і інструменти управління для сільськогосподарських матеріалів та обладнання, а також стандартні процеси продажів. Як тільки свіжі продукти надходять у магазин, програми прямого пошуку постачальників SPAR забезпечують покупцям більшу прозорість продукту за допомогою таких технологій, як QR-коди на полицях і упаковці. Використовуючи ці інновації в магазинах, покупці можуть отримати уявлення про походження і зміст продуктів, просто клацнувши смартфоном або іншим портативним пристроєм.

Заснований на даних підхід

Сільськогосподарський сектор Китаю продовжує швидко розвиватися з точки зору масштабів і стандартів якості продуктів харчування. Роздрібні торговці поступово розширюють свій бізнес у бік вхідних ланцюжків поставок. Внутрішні бази даних про фактичне споживання і дослідження споживачів стають усе більш важливими інструментами в сільському господарстві та виробництві. Усвідомлюючи силу даних, SPAR Шаньдун ділиться глобальними галузевими знаннями з фермерами та постачальниками, що займаються дослідженнями, щоб йти в ногу з галузевими тенденціями і змінами в структурі виробництва.

Краще разом

SPAR проявляє активний підхід до вдосконалення систем ланцюжка поставок. SPAR Китай пишається тим, що є частиною національної ініціативи щодо вдосконалення систем контролю температури в ланцюжку поставок продуктів харчування – від обробки, зберігання та транспортування харчових продуктів до розподілу і роздрібної торгівлі. Компанія продовжує розробляти нові технології і обладнання, які покращують можливості обслуговування та ефективність роботи як на рівні складського господарства, так і на рівні магазинів.

За матеріалами SPAR International https://spar.ua/