У ВРУ пропонують обмежити комісію за послуги еквайрингу

14.01.2021

1 жовтня 2020 року у Верховній Раді України був зареєстрований законопроект № 4178, який передбачає поступове зменшення допустимого розміру інтерчейнджу та спільної комісії за послуги еквайрингу для ритейлу. Документом запропоновано обмежити ставку до 0,5%. На сьогодні вона становить 1,7–3%.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, комісія за безготівкові транзакції в Україні є однією з найвищих в Європі і тривалий час не регулювалася. Витрати на еквайринг для малого і середнього бізнесу досягають 2–3% від суми транзакції. Високі комісії спонукають ритейлерів використовувати готівку, адже інкасація коштує значно дешевше. Зате Євросоюз ще 2015 року обмежив інтерчейндж, який є найбільшою складовою частиною загальної комісії, до 0,3% від суми транзакції. У Великобританії Верховний Суд також ухвалив рішення на користь його зменшення.

Оскільки прийом платіжних карт у нашій країні є обов’язковим, а оператори платіжних систем посідають монопольне становище на ринку, ритейлери змушені платити завищену комісію. Такі умови призводять до розвитку тіньової економіки, адже багатьом ритейлерам стає невигідно приймати оплати картками.

Щоб мінімізувати тіньові схеми і підвищити контроль грошових потоків, держава має закріпити справедливі умови для ритейлерів. Крім того, подальше зростання частки безготівкових розрахунків зменшить ризик поширення коронавірусу, адже одним з джерел поширення інфекції є саме готівкові кошти.

Згідно з новим законопроектом, загальний розмір комісійної винагороди за послуги еквайрингу не може перевищувати:

• з 1 січня 2021 до 30 червня 2021 – 1,5 відсотка від суми транзакції;

• з 1 липня 2021 до 31 грудня 2021 – 1 відсотка від суми транзакції;

• з 1 січня 2022 – 0,5 відсотка від суми транзакції.

За інформацією https://www.dsnews.ua/

No tags for this post.