Що таке фрукт, а що овоч. Як розрізнити

21.05.2021

На перший погляд, відмінність фруктів від овочів очевидно. Перші – солодкі і смачні, а з других роблять салати і варять суп. З цим не посперечаєшся, однак їхня класифікація за такими ознаками не витримує жодної критики. Адже бувають фруктові салати і супи, а, припустимо, морквину ніхто не назве фруктом, хоча вона і солодка, і смачна. Так що ставимо питання руба: у чому різниця між фруктами і овочами?

Фрукти та овочі відмінності

Фрукти та овочі класифікуються як з ботанічної, так і з кулінарної точки зору. У ботанічному плані ми ділимо їх залежно від того, з якої частини рослини вони походять. Плоди розвиваються з квітів, тоді як інші частини рослини класифікуються як овочі. Більшість фруктів містять насіння, а овочі можуть походити з коріння, стебла та листя.  

Із кулінарної точки зору фрукти та овочі класифікуються за смаком. Фрукти, як правило, мають солодкий або терпкий смак і можуть використовуватися в десертах, закусках чи соках. Натомість овочі мають більш м’який або пікантний смак і зазвичай їх їдять як частину гарніру чи другої страви.

Фрукти часто плутають з овочами

Ви, мабуть, доволі добре знаєте, які продукти вважаються фруктами, а які овочами, принаймні в кулінарному плані. Однак є кілька рослин, які технічно фрукти, хоча їх часто класифікують як овочі через їхній смак.

Помідори – найвідоміший і суперечливий приклад цього. Уже в 1893 році Верховний суд США постановив, що помідори мають класифікуватися як овочі, а не фрукти, згідно з митними правилами США. З ботанічної точки зору помідори відповідають визначенню фрукта. Однак їх усе ще називають овочами через їхній смаковий профіль.

Деякі інші поширені приклади фруктів, які плутають з овочами: гарбуз, авокадо, огірок, перець, баклажан, оливки, кабачок.

Овочі з солодким смаком

Хоча є багато фруктів, які плутають з овочами, проте є мало овочів, які вважаються фруктами. Однак існують різновиди овочів, які мають природний солодкий смак і використовуються (як і фрукти) в десертах, тортах та хлібобулочних виробах. Овочі з більш солодким від природи смаком – буряк, морква, солодка картопля та ріпа.

Відмінності харчових цінностей у фруктах та овочах

Щодо харчування, то фрукти та овочі мають багато подібностей. В обох групах багато клітковини, а також вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Крім того, вони мають низький вміст натрію та жиру.

Як і слід було очікувати від їхнього солодкого смаку, фрукти, як правило, мають більше цукру та калорій, ніж більшість сортів овочів. Наприклад, 100 г яблук містять 52 ккал і 10 г цукру, тоді як у 100 г броколі всього 33 ккал і 1,7 г цукру.

Порівняно з овочами, деякі види фруктів можуть містити більше клітковини на грам. Вміст клітковини в 100 грамах фруктів коливається від 2 до 15 грамів, тоді як листові овочі забезпечують 1,2–4 грами клітковини для тієї ж ваги.

Вміст води також дуже мінливий. Листяні овочі можуть складатися з 84–95% води, тоді як фрукти містять трохи менше, 61–89%.

Існують також відмінності у значеннях поживних речовин між різними категоріями фруктів та овочів. Ось деякі найважливіші харчові дані.

Бульби: з високим вмістом клітковини, а також хорошим джерелом вітаміну С, бета-каротину, калію та вітамінів групи В.

Цитрусові: багаті вітаміном С, бета-каротином, фолієвою кислотою та антиоксидантами (які можуть захистити від артрозу).

Хрестоцвіті овочі: містять глюкозинолати, групу сполук, що відносяться до профілактики раку.

Чорниця: у них повно антоціанів (протизапальних сполук, які вивчали на здатність зменшувати окислювальний стрес та сприяти здоров’ю серця).

Зелене листя: гарне джерело каротиноїдів, як-от лютеїн, які, як було показано, знижують ризик серцевих захворювань, інсульту та раку.

Фрукти та овочі – яка користь для здоров’я від їхнього вживання

Існує велика кількість досліджень, що підтверджують користь для здоров’я від споживання фруктів та овочів. Ці досліджень показали, що вживання більше фруктів та овочів пов’язано зі зниженням ризику серцевих захворювань до 70%.

Оскільки фрукти та овочі мають низьку калорійність, але багато клітковини, вони навіть можуть допомогти вам контролювати вашу вагу. В одному дослідженні брали участь 133 000 осіб протягом 24 років. Воно показало, що коли люди збільшували споживання фруктів та некрохмалистих овочів, їхня вага зменшувалася.

Нарешті споживання фруктів та овочів може сприяти рівню цукру в крові. Клітковина з цих продуктів, що уповільнює засвоєння цукру, допомагає підтримувати рівень цукру постійним. Дослідження показали, що збільшення споживання фруктів та овочів може призвести до зменшення розвитку діабету. Зверніть увагу, що ці результати стосуються фруктів та овочів, але не для придбаних фруктових соків. Фруктовий сік забезпечує концентровану дозу вітамінів, мінералів та цукрів, що містяться у фруктах, але без додаткової клітковини та користі для здоров’я, що входять до нього.

Сокальський Сергій, керівник групи Овочі та Фрукти мереж “Наш Край”|SPAR

За матеріалами ресурсу https://spar.ua/