Класифікація риби

27.01.2021

Рибу класифікують за такими показниками:

  • місцем і способом існування;
  • розміром або масою;
  • характером покриву шкіри;
  • будовою скелета;
  • родинами і видами;
  • термічним станом.

1. За місцем і способом існування рибу поділяють на:

• океанічну (зубатка, ту­нець, макрурус, нототенія, риба-шабля, риба-капітан);

 • морську (тріска, камбала, палтус, пікша);

• прісноводну (стерлядь, минь, короп);

• прохідну, яка живе в морях, а нереститься в річках (осет­рові, лососеві), або навпаки (вугор);

• напівпрохідні, які живуть в опріснених ділянках моря, а розмножуються в річ­ках (лящ, сазан, судак, сом).

2. За розміром рибу розділяють на дрібну (до 200 г), середню (1–1,5 кг), вели­ку (більш як 1,5 кг).

3. За характером покриву шкіри рибу класифікують на лускату, безлускату і з кіст­ковими лусками – «жучками».

До лускатої риби відносять судака, ляща, кета, лина, зубана, коропа, карася та ін. До безлускатої належать сом, вугор, минь. Рибу з дріб­ною лускою (зубатка, навага) обробля­ють так само, як і ту, що без луски, тому її умовно відносять до цієї групи. «Жуч­ками» (шипами) вкрита лише осетрова риба.

4. За будовою скелета поділяють рибу з кістковим скелетом (луската і безлуската) і хрящовим (осетрова риба, мінога). 5. Рибу поділяють на родини. У родини об’єднують рибу, що має однакові ознаки: форму тіла, будову скелета, шкіряний покрив, кількість і розмі­щення плавників тощо.

Марія Кузьмічук, категорійний менеджер напрямків м’ясопродукти; риба і морепродукти, мережі “Наш Край”|”SPAR”

За матеріалами ресурсу https://spar.ua/