Фрукти та овочі, які слід їсти якомога частіше, особливо під час пандемії коронавірусу

10.02.2021

Вони зміцнюють імунітет, покращують здоров’я, стан шкіри і волосся, сприяють зниженню ваги. Фрукти та овочі мають бути на наших столах якомога частіше. Особливо під час пандемії, коли нам потрібна потужна імунна система, щоб захиститися від коронавірусної інфекції. Тому виникає запитання, які з них особливо часто мусять бути в нашому меню?

Збалансоване харчування – один із ключових елементів здорового способу життя. Хоча ми маємо подбати про правильно складене меню незалежно від пори року та обставин. Проте через пандемію коронавірусу зміцнення імунітету стало пріоритетом.

Ми маємо харчуватися здорово цілий рік, але це зараз важливіше, ніж будь-коли раніше. Не лише тому, що таким чином ми покращимо імунітет, а просто зміцнимо своє здоров’я та захистимося від багатьох хвороб.

Основою здорового харчування мають бути фрукти та овочі. Під час пандемії імунологи заохочують використовувати рослинну дієту, яка вважається найздоровішою. Це підтверджують численні дослідження, та й експерти в галузі дієтології також говорять про це.

Фрукти та овочі забезпечують наш організм не тільки вітамінами та мінералами, а й антиоксидантами та фітоестрогенами, посилюючи природні захисні механізми. Вони вирізняються кількістю калорій і поживних речовин. Розумно підбираючи їх, ми можемо збагатити меню необхідними мікроелементами.

Які фрукти та овочі слід вживати якомога частіше, щоб насолоджуватися здоров’ям та імунітетом?

Авокадо

Його справедливо називають суперпродуктом. Авокадо може бути частиною корисної їжі або закуски.

У ньому багато клітковини, вітамінів групи В та калію. Фрукт багатий на мононенасичені жири, які захищають нас від серцевих захворювань і знижують артеріальний тиск.

Авокадо є чудовим союзником у боротьбі за струнку фігуру, що вкрай важливо.  Адже під час ізоляції наша фізична активність зменшилася. Через високий вміст жиру авокадо дає нам відчуття ситості, а отже, регулює апетит.

Сушені сливи

Дієтологи називають їх «казковим джерелом заліза». Натомість залізо є одним з найважливіших елементів, дефіцит якого може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям, як-от анемія.

Коли нам бракує заліза, ми мляві, ослаблені, позбавлені життєвих сил. Сушені сливи, крім високого вмісту заліза, також мають вітаміни A, B і K. Останній відіграє важливу роль у процесі згортання крові та загоєнні ран.

Сушені сливи також корисні у боротьбі із запорами та проблемами травлення, які є побічними ефектами сидячого способу життя та бездіяльності.

Банани

Вони є одними з найбільш здорових і поживних фруктів. Ідеально підходять не тільки як інгредієнт ранкової каші або коктейлю після тренування, але і як закуска. Хоча вони доволі калорійні, безумовно, їх варто включити у своє меню, оскільки вони мають чимало оздоровчих властивостей.

Як багате джерело калію та магнію, банани підтримують здоров’я серця. Крім того, вони містять розчинну клітковину, яка допомагає при регулярному спорожненні кишківника. Банани надовго дають відчуття ситості, що не дозволяє вам перекушувати протягом дня.

Морква

Ви можете їсти її сирою, варити, запікати, додавати в супи та соуси. Морква – один з найбільш доступних і дешевих овочів. Вона також наповнена цінними вітамінами, тому її вживання позитивно впливає на вашу красу.

Завдяки присутності бета-каротину морква покращує зовнішній вигляд шкіри та зміцнює волосся, що особливо важливо зараз, коли салони краси та перукарні зачинені. У ній також є лютеїн для підтримки здоров’я очей.

Солодка картопля (батат)

У ці напружені та психічно виснажливі часи підтримка здорового рівня енергії надзвичайно важлива. Тому ми маємо забезпечити потрібну кількість вуглеводів, які є паливом для організму. Нам потрібна енергія, щоб жити.

Солодка картопля є багатим джерелом: у ній міститься багато клітковини та інших поживних речовин, зокрема вітамін С, марганець та вітамін А. Вона також містить мідь – елемент, який зміцнює наш імунітет. Ми можемо приготувати солодку картоплю різними способами. Вона підходить для варіння, смаження та запікання.

Шпинат

Він славиться високим вмістом заліза, що робить його особливо рекомендованим для вегетаріанців та веганів.

Крім заліза, у ньому також багато вітаміну В та фолієвої кислоти, що зміцнює імунітет та запобігає депресії. Шпинат також цінують за смак та безліч застосувань – його можна успішно додавати в макарони, крупу та салати. У поєднанні з фруктами та молоком на рослинній основі він буде корисним коктейлем.

Отож, овочі та фрукти є чудовим джерелом цінних вітамінів та мінералів. На практиці кожен овоч або фрукт стає особливо цінним для здоров’я та імунної системи.

Крім того, вони добре працюють, коли ви хочете схуднути на кілька кілограмів, оскільки ідеально підходять як замінник закусок і швидше дають відчуття насичення. Важливо те, що це не якісь модні суперпродукти. Це продукти, які можна знайти практично у кожному магазині.

Сокальський Сергій, керівник групи Овочі та Фрукти мереж “Наш Край”|SPAR

За матеріалами ресурсу https://spar.ua/