Чому варто обирати напівфабрикати?

07.04.2023

Хто з нас не смакував магазинними пельменями чи варениками після виснажливого робочого дня? Треба сказати, напівфабрикати були винайдені з найкращих спонукань: в епоху бурхливого зростання виробництва і, отже, особливої зайнятості людей напівготові страви стали справжнім порятунком  гурманів. 

Напівфабрикати дозволяють дуже швидко приготувати на обід або вечерю страви, що будуть максимально схожі на домашню їжу. Різноманітність сучасних напівфабрикатів дозволяють складати з них необмежену кількість страв. А для тих, у кого катастрофічно не вистачає часу і сил на готування, напівфабрикати – дійсно вихід, і то не гірший, ніж бутерброди всухом’ятку. 

Напівфабрикати – це продукти, майже готові до вживання. Зазвичай, такі страви потребують кілька хвилин на теплову обробку (не більше 20 хв) і відразу можуть подаватися на стіл. Найпопулярнішими напівфабрикатами в Україні зокрема є пельмені, вареники з різною начинкою, млинці. Окрім цього, на полицях магазинів легко знайти різноманітні котлети, готові обіди, заморожені фрукти і овочі тощо.

  • Пельмені і вареники – дамплінги з начинкою, виготовлені шляхом обгортання прісного тіста навколо солоної або солодкої начинки. Для приготування цих страв потрібно просто відварити пельмені чи вареники, що займе 5-10 хвилин. Підготувати смачну поливу – страва готова.
  • Заморожені млинці і піца. І млинці, і піца бувають зі всілякими начинками, і призначені для швидкого приготування на сковороді, духовці або мікрохвильовій печі. Підігрій – та смакуй.
  • М’ясні і рибні напівфабрикати. Величезна за чисельністю група продуктів що включає  широкий асортимент рибних, м’ясних  котлет, зразів, биточків. Як правило, їх потрібно всього лише кинути на сковорідку – і через 10 хвилин вони будуть абсолютно готові. 
  • Овочеві напівфабрикати. Вирізняється з-поміж інших група напівфабрикатів, що складається з вимитих і нарізаних для салату овочів, фруктів, зелені. Такі фруктові і овочеві суміші – це, без сумніву, гідна частина дієтичного зимового раціону. А грамотне замороження дозволяє зберегти всі корисні властивостей сезонних інгредієнтів. 

Якість напівфабрикатів безпосередньо залежить від якості продуктів з яких вони виготовлені. Дотримання технологічних норм і санітарних умов в процесі їх приготування, зберігання, транспортування  та реалізації – необхідні вимоги збереження якості виготовленого напівфабрикату.

Замороження напівфабрикатів – один з етапів в приготуванні напівфабрикатів. Для цього технологічного процесу використовуються  апарати шокової  заморозки.

Шокове заморожування продуктів харчування – це особлива промислова технологія, що дозволяє протягом довгого часу зберігати естетичні, смакові та корисні якості готових страв і напівфабрикатів.

Головний принцип шокової заморозки – максимально швидко заморозити  продукти харчування. Це запобігає виникненню крижаних кристалів, які є причиною погіршення смаку і структури продуктів.
Процес заморозки здійснюється у декілька етапів, кожен з яких грає важливу роль:

  • охолодження від +20 до 0°С;
  • перехід до твердого стану завдяки заморожуванню від 0 до -5°С. На цьому етапі здійснюється кристалізація 70% продукту;
  • глибока заморозка від -5 до -18°С, яка забезпечує тривале зберігання продукту;

Шокове заморожування готових страв здійснюється завдяки сучасному високотехнологічному оснащенню.Така технологія запобігає розвитку мікрофлори і водночас дозволяє надовго зберегти всі смакові і поживні речовини в стравах. Якщо ж додати до цього строгий контроль відбору вихідної сировини і кожного етапу його обробки, мінімізацію людського фактора в рамках всіх технологічних процесів, а також дотримання міжнародних стандартів безпеки, то все це в сукупності і дозволяє створити продукт, який змінює традиційні уявлення про якість і смак заморозки.

Отже, основні переваги страв шокової заморозки:

• безпека, знижується ризик харчових отруєнь;

• збільшується термін зберігання в домашніх умовах;

• простота та швидкість приготування готових страв;

• збереження  консистенції, структури, смакових якостей, аромату та поживної цінності.

Більшість напівфабрикатів зберігаються замороженими. Термін придатності страв становить не менше трьох місяців. 

Окрім цього, на полицях магазинів ви легко знайдете різноманітні заморожені  готові обіди.Гастрономічним трендом 2023 року саме вважається заморожена готова страва. Їжа «ready to eat» – швидка повноцінна страва та економія часу. Переваги готових заморожених обідів полягає в

  • економії  вашого часу — 3-4 хв. і смачні страви готові  для всієї родини;
  • завжди у вас під рукою: термін зберігання в морозильній камері чотири місяці;
  • технології приготування Cook&Freeze, що зберігає усі поживні мікроелементи;
  • не містять шкідливих консервантів та барвників;
  • страви смакують, ніби щойно приготовані;
  • зручність та універсальність; 
  • заморожені страви скорочують кількість харчових відходів на вашій кухні 

Сучасний споживач бажає отримати все швидко і з найменшими затратами праці, але для нього сьогодні не менш важливий і критерій екологічності. Продукт повинен бути корисним і якісним. Споживач готовий вивчати упаковку, виловлюючи  всю інформацію про шкідливі, на його думку, консерванти, але при цьому він забуває, що мороз сам по собі є найкращим природним консервантом.

Вітрина — це конструктор смачного і повноцінного раціону харчування. І якщо вона буде працювати саме в цій якості, то магазин отримає лояльну платоспроможну аудиторію, яка буде приходити за готовим продуктовим рішенням. У нашому випадку – за готовими замороженими продуктами, що стане для торгового підприємства додатковим джерелом заробітку. 

Тетяна Басалик, технолог мереж “Наш Край”|SPAR