Бізнес у період епідемії

15.01.2021

Багато хто мріє відкрити власну справу і добре заробляти. Більшість вважає, що найкраща робота – це робота на себе. Це і справді так, власний бізнес відкриває перед людиною великі можливості.

Безумовно, 2020 рік був не найкращим варіантом для старту бізнесу. Пандемія коронавірусу вдарила по багатьох галузях і вибір сфер для започаткування бізнесу помітно скоротився. Але для деяких людей, що найбільше постраждали від кризи, які втратили роботу або житло, єдина можливість заробити гроші – розпочати свою справу. Відкривати бізнес у кризу здається доволі ризикованою справою, однак і тут можна звести ризик до мінімуму і розробити розумний план.

Хай як дивно, але карантинні обмеження та нова реальність створили нові можливості для бізнесу. Зокрема вже зараз є надзвичайно актуальним заробіток на охороні здоров’я. Ідеться щонайперше про так званий медичний напрямок бізнес-проєктів: виробництво медичних масок, санітайзерів, антисептиків, вологих серветок для дезінфекції тощо. І якщо хтось думає, що поїзд уже пішов, то глибоко помиляється – бізнес за цими напрямками аніскільки не втратив актуальність, потрібно тільки проявити свій креатив і знайти свого покупця.

Бізнес можна відкрити в будь-яких умовах. Усе, що потрібно, – це стартовий капітал та ідеї для бізнесу в кризу. Також можна знайти чимало варіантів, які не потребують великого стартового капіталу.

Одна з головних перешкод на шляху до відкриття своєї справи – це якраз і є відсутність стартового капіталу. Ось деякі варіанти ідей для бізнесу з мінімальними вкладеннями.

1. Бізнес за франшизою.

Купити франшизу та працювати вже з готовою структурою. Як старт, модель бізнесу за франшизою набагато вигідніша, ніж відкриття самостійного проєкту. Франшиза дає низку переваг: уже відомий бренд, швидкий старт і перевірена бізнес-модель.
За франшизою працює безліч закладів: від кафе до мережевих квест-кімнат. Можливість франчайзингу є і в багатьох брендів одягу або косметики.

2. Доставка їжі з ресторанів як перспективна ідея для бізнесу.

У країнах Європи та Америці доставка їжі додому – це доволі популярний напрямок для малого чи середнього бізнесу. В Україні за останні роки значно зросла кількість служб доставки їжі, але незважаючи на це, у великих містах попит на подібну послугу постійно зростає.

Можливість доставки додому в періоди епідемій важлива як ніколи. І тут служба з доставки продуктів додому буде доречною. Але доставляти додому можна не тільки їжу, але і багато іншого, наприклад, корми для тварин, ліки, друкарську та сувенірну продукцію тощо.

3. Освітні курси або онлайн навчання.

У наш час інвестиції в освіту доволі привабливі. Адже особистість, яка володіє знаннями в тій чи іншій галузі, завжди знайде місце під сонцем. Зважаючи на велику кількість даних на просторах всесвітньої павутини, ми просто не встигаємо відфільтровувати інформацію. У такому випадку у нагоді стануть освітні курси.

4. Бухгалтерські послуги.

Власники бізнесу, які залишилися на плаву, у скрутний час починають звертати увагу на свої фінансові справи. Хай як це дивно, але саме фірми, які надають бухгалтерські послуги в економічну кризу, почуваються доволі вільно. Підприємці наймають досвідчених бухгалтерів, щоб ті допомагали їм приймати відповідальні фінансові рішення, які допоможуть залишитися фірмі на плаву.

5. Послуги вдома.

 У 2020 році багато фірм із сфери послуг припинили свою діяльність на невизначений термін. Але потреба в цих послугах нікуди не зникла. Не секрет, що багато перукарів, майстрів манікюру, масажистів та інші працівники сфери краси та здоров’я стали працювати з виїздом додому, бо альтернативи отримувати гроші іншим способом і годувати сім’ю держава їм не запропонувала.

6. Служба таксі – сфера, яка користується попитом завжди.

На перший погляд здається, що ця ніша повністю зайнята. У кожному великому місті конкурують кілька великих компаній. Однак, зважаючи на зростання попиту, є непоганий шанс завоювати довіру клієнтів.

7.  Кавовий бізнес.

У 2020 році у зв’язку з світовою пандемією «кава на виніс» захопила мегаполіси і поширилася усією країною. У 2021 тренд зберігатиме своє зростання, бо з сучасним ритмом життя це найбільш актуальний для кавового бізнесу формат. Кавові точки приживаються навіть в невеликих містах. Статистика кавового ринку доводить, що «кава на виніс» як бізнес – доволі вигідна ідея, яка підійде підприємцю-початківцеві. Для старту будуть потрібні мінімальні вкладення.

8. Можна надавати різноманітні послуги населенню на кшталт «Чоловік на годину», послуги ремонту техніки тощо. Можна займатися прибиранням квартир, доглядати за пенсіонерами, відкрити власний хостел, адже під час кризи люди будуть економити на готелях. Здавати подобово квартири, кімнату в квартирі тощо.

Одним із секретів успіху власної справи являється вміння правильно прорахувати всі можливі ризики. Розпочати бізнес може кожен, єдине – варто правильно оцінити свої сили. Ідеї, які викладені вище, не потребують великих фінансових вкладень, проте варто докласти чимало зусиль для аналізу та реклами. До того ж створення власного бізнесу дозволяє отримати чимало знань та навичок, що згодом допоможе зібрати клієнтську базу. Байдуже, який вид діяльності обрати, важливо уважно дослідити всі ризики та зробити все можливе, щоб їх уникнути. Перший крок найважчий, але сміливим удача обов’язково посміхнеться.

Дарія Гуковська, менеджер з маркетингу мереж “Наш Край”|SPAR

За матеріалами ресурсу https://spar.ua