Ринок нерухомості України – тенденції розвитку під час пандемії

30.12.2020

З огляду на ситуацію, яка склалася на ринку нерухомості України, потрібно зазначити, що економічний стан є кращим, ніж у попередні кризові роки. Зараз економіка більш збалансована. Переважно це стосується економічно обґрунтованого курсу гривні у співвідношенні до інших валют, а це, як ми знаємо, основа, яка впливає на те, як формуються орендні ставки на ринку нерухомості. Окрім цього, на ринку нерухомості відсутня «бульбашка», коли орендні ставки значно завищені. Хочеться кілька слів сказати щодо кожного сегмента комерційної нерухомості, що формує загальний ринок нерухомості.Ринок комерційної нерухомості/стрит-ритейл
Ситуація, що склалася: закриті ТРЦ, КРЦ та торгові локації, виключенням є продуктові мережі, аптеки та зоомагазини. Кожен гравець на ринку нерухомості намагається не втратити свого – орендарі просять знижки та відтермінувати платежі оренди, а власники приміщень намагаються знайти «золоту середину», щоб втрати були мінімальними, оскільки доходи від оренди падають переважно через те, що більшість торгових закладів закриті, а орендарі масово скорочують персонал або відправляють у відпустку за свій рахунок. Орендарі недоотримують дохід і на відшкодування таких збитків піде не один місяць навіть після закінчення кризового періоду.
Прогноз: власники намагаються врегулювати відносини з орендарями «в індивідуальному режимі» – підписуючи з кожним короткострокові додатки до основних договорів на час до стабілізації ситуації. Якщо термін карантину затягнеться і буде подовжено на невизначений термін, почнеться масове переорієнтування споживача на онлайн-ритейл, хоча деякі ритейлери уже сьогодні змінюють офлайн формати на онлайн. Це черговий удар по традиційному ритейлу, тому можна чекати ще більшого охолодження інвестиційного попиту до цього сегмента.
Офісна нерухомість
Ситуація, що склалася: з офісною нерухомістю ситуація складається набагато краще, ніж з ритейлом. З початку жорстких карантинних заходів минуло не так уже й багато часу, але не спостерігається масового скорочення кількості орендарів, а переговори, які велись щодо офісних площ до ситуації, яка склалась, і далі тривають. Єдиним моментом для власників приміщень є те, що орендарі у зв’язку із скороченням операційної діяльності на період карантину просять знижку.
Прогноз: офісний сегмент ринку є міцнішим, порівняно з ритейлом, але якщо карантин затягнеться, бізнес почне згортатися. Це може спричинити скорочення орендних площ і переїзди орендарів у більш бюджетні локації, а також відчутно знизяться ставки оренди. Хоча кожен з нас має розуміти, що віддалена робота не зможе витримати довгострокової перспективи і попит на офісну нерухомість повернеться, як тільки ситуація з вірусом стане більш стабільною.
Складська нерухомість
Ситуація, що склалася: ситуація на ринку складських приміщень складається найбільш вдало – попит на складські приміщення з боку продуктового ритейлу, фармацевтики та інтернет-комерції лише росте. Попит на складську нерухомість вирівнює та балансує ситуацію з «просіданням» інших категорій оренди. Продовольчі ритейлери завдяки збільшення попиту на споживчі товари мають необхідність у додаткових площах, тому не ведуть мову за пільгові умови.
Чого очікувати: сегмент складської нерухомості має найкращі перспективи та шанс швидко оговтатися від кризи, якщо порівнювати з іншими сегментами ринку комерційної нерухомості.

Савич Вікторія, менеджер з питань нерухомості VolWestGroup та мереж “Наш Край”|”SPAR”