Нерухомість під час пандемії

12.01.2021

Сегмент офісної нерухомості більше, ніж інші сектори відчув на собі негативний вплив пандемії і зазнав найбільших втрат у галузі. Лише за перше півріччя орендні ставки втратили до 10% і, що найнеприємніше, почав погіршуватися баланс попит-пропозиція, вакантність офісних площ зростає, змушуючи орендодавців йти на поступки, щоб зберегти орендарів. Як зазначають у своєму звіті про фінансову стабільність експерти Нацбанку, криза у сегменті офісної нерухомості триватиме мінімум рік і відновлення та повернення до нормальної роботи будуть можливі лише за умови нормалізації ситуації з пандемією.

Не додає оптимізму і той факт, що площа готових до здачі офісних приміщень протягом 2020/21 років зросте на 7-9% за рахунок введення в експлуатацію нових приміщень.

Ринок торгівельної нерухомості загалом втримався на ногах, переважно завдяки зростанню доходів та певній гнучкістю карантинних заходів. Проте сегмент розваг зазнав ніщивного удару. Це спричинило зростання рівня вакантності площ на 5-6%. І це ще не кінець. У звіті зазначається, що комерційна нерухомість станом на сьогодні не є джерелом ризиків для стабільності банківської системи, оскільки у кредитному портфелі банків частка компаній цього сектору не перевищує 2,5%. Але тенденція не обнадійлива. “Нові ризики в цьому сегменті підштовхують банки до консервативної оцінки проектів будівництва та придбання комерційної нерухомості”, – наголошують в НБУ. Також Нацбанк наголошує, що подальше відкладення реформи ДАБІ є величезною проблемою для усього вітчизняного ринку нерухомості. Вже минув рік з моменту її оголошення, а процес все ще перебуває на початковій стадії.

Олександр Кунаков, директор ПП “Вест Девелопмент груп”

За матеріалами https://spar.ua/