WOK – сучасний тренд в кулінарії

12.02.2024

Дедалі частіше на столах українців починають з’являтися традиційні страви інших народів. Але якщо говорити про найпопулярнішу іноземну кухню, на думку одразу ж спадає паназіатська їжа. Смачна, естетично приваблива, пікантна – у таких стравах гармонійно поєднуються ці та багато інших переваг.

Паназійська кухня – це поєднання кулінарних традицій різних країн, розташованих у південно-східній Азії. Водночас кухарі трохи змінили автентичні рецепти, щоб вони припали до смаку європейцям і американцям. 

Серед найпопулярніших паназійських страв виділяють:

– суші та роли;

– місо суп;

– том ям;

– локшину удон;

– рис із куркою і морепродуктами;

– салат із водоростей хіяші  вакаме тощо.

Головна причина любити таку їжу – це її оригінальний смак. У кожній страві гармонійно переплітаються відразу кілька різних ноток. Гіркота і солодкість, кислинка і пікантність – паназійська кухня дозволяє відчути все це одночасно. При цьому смак основних інгредієнтів доповнюється імбиром, васабі, соєвим соусом та іншими добавками. Все це гарантує незабутнє гастрономічне задоволення.

Але відмінний смак – не єдина перевага таких страв. Є у паназіатської кухні й інші переваги:

Невисока калорійність. Для приготування практично не застосовують рослинну олію, тому страви залишаються досить легкими, що робить їх ідеальним вибором для людей, які стежать за фігурою;
Ситність. Через велику кількість білків навіть невеликої порції вистачає, щоб вгамувати голод на кілька годин;

Різноманітність смаків. Різні добавки дозволяють зробити таку страву максимально різноманітною. При цьому в такій їжі переплітаються кислі, солодкі та гіркі нотки через велику кількість приправ, спецій та добавок;

Велика кількість корисних компонентів. У такій їжі багато омега-3 та інших життєво важливих елементів;
Оригінальний зовнішній вигляд. Тому паназіатська їжа стане ефектним доповненням будь-якого столу;

Максимум зручності. Порційну їжу дуже зручно їсти не тільки в будинку, а й в офісі, під час прогулянки та ін.

Багатьох цікавить – звідки у китайської локшини така цікава назва? Для приготування необхідно використовувати спеціальну вок-сковорідку. Вона відрізняється тим, що має товсте дно та високі стінки. Сковорода щільно стоїть на конфорці плити, завдяки чому забезпечується підвищений контакт з джерелом тепла.

Основними перевагами сковорідок-вок  є:

висока швидкість термообробки. Сучасні вок справляються зі швидким приготуванням їжі нітрохи не гірші за своїх традиційних попередників; 

універсальність. У вок можна не тільки смажити, такий посуд дозволяє тушкувати або навіть варити продукти. 

якість приготовленої їжі. Оскільки в вок продукти готуються швидко, в них зберігається максимум корисних речовин. Смак також буде просто відмінним; 

зручність застосування. Сковорідка-вок має високі борти, завдяки чому їжу можна без проблем активно перемішувати, не боячись, що шматочки впадуть на плиту. 

Позаяк будь-який вок забезпечений міцними і зручними ручками, його легко перемістити з місця на місця, і ніякого ризику опіку при цьому немає.  

Одним словом, вок – це зручна універсальна помічниця на кухні, яка точно стане в пригоді любителям смачних та  корисних страв. 

Основні інструменти для приготування вок:

Китайський черпак часто використовується як основний інструмент для приготування в воці. Окрім stir-fry перемішування, він може застосовуватися як для переміщення їжі, так і для відмірювання невеликих порцій рідини.
Лопатка використовується в техніці Stir-Frying. Ідеально підходить для вока завдяки своїй довжині. 

Шумівка-павук: ручна робота. Дротяні шумівки знадобляться вам для виймання готових продуктів з гарячого фритюра, або з киплячої води. Крім того, вони затримують менше олії та рідини при виборі продуктів. 
Щітка: сплетений в вузол бамбук ідеально підходить для чистки вока круговими рухами під струменем води.

Історія коробочки для локшини вок

Ось ми й підходимо до найцікавішого. В чому ж подається страва? Використовуємо паперові коробочки з целюлозного картону з внутрішньої ламінації для додання упаковці жиростійкості і водонепроникності. Окрім цього, вони не промокають, зберігають температуру та смакові якості їжі. А ще цікава історія про виникнення таких коробок, адже ці коробки спочатку були призначені для устриць.

На початку 20-го століття Америку наздогнав справжній устричний бум. Особливо це торкнулося міст, які розташовані на березі океану – устриць було так багато, що вони коштували копійки, і дозволити собі їх могли навіть найбідніші. Тільки от купити устриці могли всі, а ось розкрити мушлю вміли лише деякі. 

Зіткнувшись з цією проблемою, молодий власник магазину устриць дуже швидко знайшов вирішення проблеми: він склав лист картону так, щоб вийшла невелика коробочка, а потім прилаштував до неї ручку з дроту.Надалі він запатентував свій винахід і навіть назвав його «відро для устриць». А через стільки років його винахід не був даремним. Після закінчення війни в Америку хлинув потік емігрантів з Китаю, привізши з собою традиційні рецепти китайської кухні. І в лічені роки Америку захопив новий бум: китайська локшина вок продавалася буквально на кожному розі. Її готували в ресторанах, придорожніх кіосках і фуд-траках. Ось тоді коробочка для устриць і отримала друге дихання. 

Отже, паназійська кухня — це неперевершений смак, який включає  всі смакові рецептори.

Тетяна БАСАЛИК, технологиня мереж «Наш Край» та SPAR