Про банківську карту та інформацію, що міститься в ній

19.02.2024

Банківська (платіжна) картка – це виготовлена згідно зі стандартом ISO/IEC 7810 ID-1 формату зі спеціального стійкого до механічних пошкоджень пластику пластина стандартних розмірів, яка використовується для ідентифікації її користувача, для способу фіксації інформації і як аналог платіжних засобів.

Цей платіжний засіб має назву «пластикові гроші», є особливим видом банківських розрахункових документів і призначений для оплати покупок товарів чи послуг, оплати інших зобов’язань та отримання готівки з банківських рахунків.

Банківські картки зайняли важливе місце в нашому житті й в нашому гаманці. Як правило, всі знають елементарні норми безпеки при здійсненні операцій з банківськими картками, як от «не повідомляти CVV код нікому». Але на картках є ще й інша цікава інформація. 

Номер картки містить в собі певні зашифровані дані. Більшість банківських карток має 16-значний номер (іноді це може бути 13 або 19 цифр). Перша цифра вказує на приналежність картки до платіжної системи:  4 – VISA, 5 – MasterCard. Наступні 5 цифр вказують на банк-емітент. Наступні 9 цифр ідентифікують в банку кожного конкретного клієнта. Для пересічного, навіть не дуже чесного громадянина, ця інформація цінною не буде.

Власне сам номер картки визначають цифри, починаючи з 9-ї по 15-ту. Кожній картці номер визначає спеціальний алгоритм. На питання, чи достатньо різновидів тільки сім цифр,  відповідь ствердна. Оскільки кількість можливих варіантів комбінацій семи цифр більша за кількість жителів на землі. 

Остання цифра картки є перевірочним числом та вираховується математично на основі алгоритму «Луна». Цей алгоритм призваний попередити можливі помилки, які можуть виникнути при введені номеру картки вручну.

Крім того, пластикові картки мають також певні захисні елементи. Так на них наносять знаки, які можна побачити при ультрафіолетовому просвічуванні. На картках системи Visa ви побачите букву V, на картці MasterCard – букви M та С, а на картках American Express – зображення орла.

Зворотня сторона картки – тут вже всі сто п’ятдесят раз чули про CVV код (в карток VISA) чи  CVC (в карток  MasterCard). А розшифровується це скорочення як Card Verification. Цей код підтверджує справжність вашої картки.

До переваг використання пластикових карток в розрахункових операціях відносять:

– користування банківськими послугами цілодобово у зручний час;

– безпека коштів — викрадену готівку повернути майже неможливо, викрадену картку можна заблокувати;

– розрахунки у мережі Інтернет;

– зняття готівки за кордоном у місцевій валюті;

– розраховуючись у магазині, не потрібно перевіряти та отримувати решту або шукати дрібні гроші; економія часу на розрахунок

– гігієна, що актуально в наш час (COVID)

Щодо недоліків, то сюди можна вказати. 

– безпека – існує багато видів шахрайства з платіжними картками, користувачам доцільно встановлювати ліміти на різні види платежів;

– відсутність анонімності, яка наявна при готівкових розрахунках;

– в умовах війни актуальним є безперебійне забезпечення енергоносіями терміналів розрахунку;

– залежність від коректної роботи обладнання та програмного забезпечення — у випадку збоїв у роботі процесингового центру, POS-терміналів або банкоматів, картки можуть або не працювати зовсім або не здійснювати частину операцій.

Наостанок не зайвим буде нагадати, що нікому не варто повідомляти PIN-код та  CVV вашої карти. Навіть не випускайте її з рук без потреби. Це також стосується оплати покупок в магазинах, кафе та ресторанах. А при знятті готівки через банкомат – переконайтеся у відсутності на банкоматі додаткових пристроїв, відеокамер, тримачів рекламної інформації тощо. А при виникненні будь-яких питань – не соромтеся звертатись на гарячу лінію. Причому дзвінок повинні здійснити Ви, а не Вам. Так Ви точно будете знати, що спілкуєтесь з оператором, а не з шахраєм. 

Наталія КОНДРАТЮК, фінансова директорка мереж «Наш Край» та SPAR