Пароконвектомат – продуктивність, якість страв та інтелект

07.07.2023

Коли мова про сучасну професійну кухню, неможливо пройти повз такого теплового обладнання як пароконвектомат. Компаніям, виробникам цього обладнання, вдалося домогтися настільки ефективної і комфортної роботи своїх конвекційних печей і пароконвектоматів, що кухарі, самостійно випробувавши переваги продукції вже не бажають користуватися будь-якою іншою технікою.

Основними перевагами, що спонукають до вибору пароконвектоматів є:

  • завжди найвища якість страв;
  • максимальна зручність керування навіть для некваліфікованого персоналу;
  • мінімальний рівень експлуатаційних витрат;
  • жодних операцій чищення апарату вручну.

Основні технології, що є у пароконвектоматах:

Подача пару. Технологія, що гарантує саме такий рівень пару всередині камери пароконвектомату, який ви задали, без будь-яких коливань. Досягається максимальна точність за допомогою установки внутрішніх датчиків, так що в процесі приготування пар забирається або додається автоматично.

Cooking. Ця технологія дозволяє вловити будь-які зміни рівня вологості і температурного режиму всередині робочої камери і адаптувати технологічні процеси під ситуацію, що змінилася. Таким чином, незалежно від рівня завантаження пароконвектомата (1 гастроємкість або 100% заповнення камери гастроємкостями з продукцією) результат завжди буде бездоганний та однаковий. Інтелектуальна система керування мікрокліматом дозволяє готувати страви на грилі, запікати зі скоринкою або в соусі при повному завантаженні.

Soft. Ця технологія дозволяє здійснювати контроль рівномірності розподілу спека по всіх рівнях пароконвекційної печі. Завдяки цій розробці кухаря будуть позбавлені від трудомістких, але необхідних маніпуляцій з перестановкою і розгортанням листів в печі заради рівномірного приготування страв. Завдяки високій потужності  нагрівальних елементів та генераторів свіжої пари, а також динамічному розподілу повітряних потоків, досягається ідеальний розподіл температури та свіжої пари в робочій камері.

Preheating. Ця технологія регулює налаштування попереднього розігріву в автоматичному режимі, виходячи із заданих параметрів, щоб добитися ідеального кінцевого результату. Від тривалості попереднього розігріву і набраної температури залежить ефективність роботи печі та якість продукції.

Klean. Процес миття пароконвектомата в кінці робочої зміни – не найприємніша робота для стомленого персоналу. Проте пароконвекційна піч спростовує думку про складність догляду за піччю. Розроблена технологія, яка не просто відмиває внутрішню камеру самостійно, але і здатна розпізнавати рівень забруднення, щоб визначити оптимальну програму автоматичного миття. Ефективна інновація економить час персоналу, а також побутову хімію і навіть воду. При цьому дуже важливо використовувати саме професійні миючі засоби, які призначені саме цим пароконвекційним печам.

Так за що варто купити пароконвектомат?

  • багатофункціональність;
  • можливість приготування страв в різних режимах;
  • оперативність роботи і швидкість розігріву;
  • автоматизацію технологічних процесів;
  • компактні габарити;
  • найширший модельний ряд;
  • універсальність і т. д.

На сьогоднішній день пароконвектомати – це найбільш високотехнологічне теплове обладнання, здатне забезпечити повний спектр теплової обробки продуктів:

  • жарка;
  • гасіння;
  • обробка парою;
  • варіння;
  • підігрів;
  • регенерація;
  • припускання;
  • коптіння.

Така універсальність досягається завдяки тому, що пароконвектомат  може комбінувати кілька робочих режимів – приготування на пару, режим пар + сухий жар і режим сухий жар. Додатковою функцією є коптіння. Коли до загального списку можливостей печі додати випічку абсолютно будь-яких хлібобулочних і кондитерських виробів і стане зрозуміло, що ціна пароконвектомата  виправдана на 100%.

Якщо врахувати, що грошовий еквівалент цілого ряду промислових пристроїв, які замінить одна піч, перевершить її вартість в рази, вигода очевидна. Пароконвекційна піч дійсно замінює цілий арсенал професійної техніки, в кілька разів прискорює роботу кухні і робить її при цьому куди більш комфортною. Але і це ще не всі плюси, головне – економія дорогоцінної корисної площі, яка завжди в дефіциті на професійній кухні.

Пароконвектомати бувають інжекторного і бойлерного типу.

Інжекторні отримують пару завдяки воді, яка розбризкується на нагрівальні елементи, створюючи пару.

Бойлерні пароконвектомати виробляють пару за допомогою спеціального парогенератора.

Апарат стабілізує вологість до 100%, завдяки чому зберігається вага продукції, що приносить серйозну матеріальну вигоду.

Однак бойлерний пароконвектомат набагато дорожче інжекторного, а його ремонт обходиться недешево.

Пароконвектомат інжекторного типу використовується для малих обсягів продукції. Його вартість і обслуговування дешевше бойлерного.

Пароконвектомат здатний підтримувати стандарт приготування. Необхідно розробити рецептуру приготування страви з детальним описом температурних режимів та процесів. Один раз записати технологію процесу в пам’ять пароконвектомата. Кухарі самостійно вибирають на дисплеї програму – і страва буде приготовлена за всіма правилами і стандартами.

Список переваг можна продовжувати ще довго, оскільки пароконвектомат створює справді унікальні можливості в торгівельному закладі.

Тетяна БАСАЛИК, технологиня мереж «Наш Край» та SPAR