Види м’яса та користь від них

31.12.2020

М’ясо – один із найважливіших продуктів у раціоні більшості людей. Люди поділяються на любителів та затятих супротивників м’яса. І є ще одна категорія – це люди, які не розмірковують про користь і шкоду, а споживають м’ясо в розумних межах. Чи потрібно відмовлятися від м’яса? Кожен вирішує сам. М’ясо – один з найважливіших продуктів у раціоні більшості людей. Цінність м’яса – це білок, яким воно багате і використовується нашим організмом для побудови клітин і тканин, а також як джерело енергії. Білки м’яса містять потрібні амінокислоти, які важко замінити, а також вітаміни, мінеральні солі та інші поживні речовини. Яке м’ясо корисне, а від якого краще відмовитися? Це залежить від кількості в ньому жирів, від самого споживання кількості м’яса і його властивостей, і далеко нежирне м’ясо краще від жирного м’ясо поділяють на червоне (яловичина, свинина, баранина, телятина, кролятина) та біле (курятину, індичатина та м’ясо диких птахів). Червоне м’ясо є багатим джерелом заліза і білка, проте регулярне споживання шкідливе для здоров’я через його насиченість жиром. Біле м’ясо більш корисніше для здоров’я, ніж червоне, допомагає підтримувати нормальний рівень холестерину.

Свинина – найкалорійніше і жирне м’ясо, в такому м’ясі і жирі багато корисних ненасичених жирних кислот. Потрібно наголосити про властивості свинячого сала: містить  багато калорій і жиророзчинних вітамінів, а канцерогенів немає, зате є арахідонова кислота – дуже корисна для зміцнення імунітету особливо в зимовий час.

Яловичина містить багато заліза. Дітям і літнім людям не рекомендують їсти страви з яловичини, оскільки вона погано засвоюється.

Молода яловичина є більш корисною, особливо для ослаблених людей і маленьких дітей. У ній менше жиру (відповідно холестерину), а білка багато. Молода яловичина легше засвоюється.

Баранина містить мало холестерину і багато фтору, сприяє роботі підшлункової залози. Жир у баранині є, але його набагато менше, ніж у свинині, і він краще засвоюється.

Кролятина вважається дієтичним продуктом, засвоюється організмом на 90%. М’ясо кроля містить найбільше білків і ненасичених жирних кислот порівняно з іншими видами м’яса

М’ясо індика – низькокалорійне м’ясо, але при цьому дуже поживне. Таке м’ясо ідеальне для дієти.

Курятина – легке м’ясо і гарно засвоюється організмом. У ній присутні мінерали, вітаміни та амінокислоти, які дозволяють зберігати людині здоровий стан судин і серця. Люди, які вживають курятину, найменш схильні до інфаркту чи інсульту.

Микола Гнядий, категорійний менеджер мереж “Наш Край”|SPAR