Усе про салати

05.02.2021

Салат – це страва, що складається з маленьких шматочків, які можуть бути змішані з соусом або салатною заправкою. Салати включають у себе різноманітні продукти, зокрема овочі, фрукти, м’ясо, яйця, боби, зерна і, звичайно, сир. У зелених салатах використовують як базу зелень, зокрема салатну. Соус, який додають до салату для аромату і додаткового смаку, зазвичай називають заправкою.

Більшість салатів подають холодними, хоча деякі в ресторанах – теплими. Салати можуть бути подані в будь-який момент трапези, наприклад:

– закусочні салати, легкі салати стимулюють апетит – їх подають як першу чергу;

– гарнірні салати подають як гарнір для основної страви;

– обідні салати, що містять м’ясо або птицю, подають як основну страву;

– десертні салати, як правило, солодкі і містять фрукти, збиті вершки, желе, подають на десерт.

Саме слово «салат» походить від французького «salade». У французьку мову слово прийшло з латини – «salata», у перекладі солоний (від «sal» – сіль). В англійській мові сучасне слово «salad» в ХIV столітті звучало як «sallet». Сіль асоціюється з салатом, тому що овочі є сезонним продуктом, і за часів Риму їх зберігали в солоній олійно-оцтової суміші.

Виділяють такі види салатів.

• Зелений салат (green or garden salad).

Такий салат найчастіше складають листові овочі, зокрема різні сорти салатів, шпинат, рукола тощо. Через низьку калорійність таких салатів їх зараховують до дієтичних страв. Салатні листя можуть бути порізані або порвані на фрагменти «на один укус» («tossed salad»), або можуть бути розкладені в певному порядку  («composed salad»). Зелені салати часто прикрашають горіхами або хлібними грінками.

• Овочевий салат (Vegetable salad).

Список сирих овочів, які використовують у салатах, включає огірок, перець, томат, цибуля ріпчаста, зелена цибуля, морква, редиска, корінь селери тощо. В овочевий салат також додають і інші інгредієнти: гриби, авокадо, оливки, курячі яйця, стручкову квасолю, м’ясо (бекон, курка), морепродукти (тунець, креветки) і, звичайно, сир.

• Зв’язаний салат (Bound salad).

Відмінною особливістю такого салату є такого консистентного соусу як майонез. Якщо такому салату надати форму (кулінарним кільцем ), то він її збереже. Цей салат часто використовують як топінг для сендвічів.

• Коктейльний салат (Cocktail salad).

Особливістю коктейльного салату є велика кількість соусу, тому його подають у склянках або інших подібних ємностях, і його зручніше їсти ложкою.

• Обідній салат (Main course salads).

Обідній  салат може скласти основу трапези, оскільки може містити смажене м’ясо, курку, рибу, морепродукти. Фактично він є основною стравою з салатним гарніром.

• Фруктовий салат (Fruit salads).

Фруктові салати готують із свіжих або консервованих фруктів і ягід.

• Десертні салати (Dessert salads).

Десертні салати рідко включають у себе зелень, часто бувають солодкими. Найчастіше ці салати мають у складі різне желе і збиті вершки.

За використанням інгредієнтів  салати можна поділити на:

– м’ясні. Використовують м’ясо в будь-якому вигляді;

– рибні салати. Використовують відварну, смажену або консервовану рибу;

– салати з морепродуктів;

– овочеві салати. Роблять з овочів, дуже доступні і в більшості своїй прості для приготування;

– салати з фруктів;

– салати із зелені;

– комбіновані або збірні салати, куди входять різні інгредієнти (наприклад, м’ясо і фрукти або риба та зелень).

Смакуйте салатами та насолоджуйтеся!

Тетяна Басалик, технолог мереж “Наш Край”|SPAR

За матеріалами ресурсу https://spar.ua/