Цікаві історії про салат «Олів’є»

31.12.2020

Цьогоріч ми особливо чекаємо настання Нового року. Рік, що минає, змусив нас замислитися над тим, що найпростіші речі, які ми вважали звичайними і не дуже цінували, у результаті виявилися найголовнішими. У цю новорічну ніч ми зберемося за святковим столом, де обов’язково має бути салат «Олів’є».

Історія цього салату відома небагатьом. У другій половині ХIХ століття цей салат придумав французький кухар Люсьєн Олів’є, який згодом став засновником ресторану «Ермітаж». Цьому успіху посприяв сімейний рецепт майонського соусу або майонезу, який щоразу вдосконалювався. Проте у цьому світі все змінюється, і одного лише соусу для успіху ресторану стало мало. Смак його швидко приївся  і  терміново треба було щось придумати. Тоді Люсьєн Олів’є створив новий салат – справжній витвір мистецтва. Смак його був насправді вишуканим, а склад – щедрим, різностороннім і це миттєво принесло французу славу великого кухаря. Постійні відвідувачі ресторану дали йому назву «Салат Олів’є». Оригінальний рецепт салату «Олів’є» втрачений. Проте 1904 року рецептура приготування салату була приблизно відтворена: 2 рябчики, телячий язик, чверть фунта паюсної ікри, півфунта свіжого салату, 25 штук відварних раків, 5 яєць, пів банки пікулів, чверть фунта каперсів,пів банки сої кабуль, два свіжих огірка. Сучасний салат «Олів’є» роблять із тих продуктів, які зараз найбільш доступні. Якщо у ті часи доступна була ікра, ракові шийки, рябчики, то тепер це варена ковбаса, зелений горошок, квашений огірок, яйце, морква і цибуля. Салат – одна з головних страв на святковому столі. Смакуйте, насолоджуйтесь та згадуйте історію виникнення цього шедевру.

Тетяна Басалик, технолог мереж “Наш Край”|SPAR