Технологічні альтернативи курінню, або Чи апгрейдять шкідливу звичку електронні сигарети

25.03.2021

Чистий смак тютюну без горіння, без диму, немає неприємного запаху, слідів від попелу –  такі переваги гаджетів перед сигаретами. В епоху усвідомленого споживання, дронів та тотальної диджиталізації навіть найконсервативніші курці замислюються над апгрейдом своєї звички. Нині є понад 50 видів електронних сигарет: вейпи, glo, IQOS, Juul, Logic compact тощо. То які особливості технологій, що є альтернативами звичайному курінню?

Розглядаючи кожну модель, у вас з’являється можливість усвідомити всі відмінні характеристики цих пристроїв. Приміром, IQOS один із видів альтернативного застосування тютюну, який має нетривіальний шлях використання, а саме: заміщення горіння тютюну на нагрівання. Начебто особливої різниці немає, але лише завдяки науці та певним технологіям змогли вивести альтернативу сигарет на новий рівень та представити інноваційний спосіб куріння – нагрівання, що має певні відмінності від підпалювання, про які ви зможете прочитати нижче.

Унаслідок такої реакції IQOS дає змогу позбавитися звичних, але не для всіх приємних речей, які виникають внаслідок простого куріння: вогонь, за допомогою якого здійснюється певний крок перед початком самого процесу куріння сигарети, попіл, який може спричинити чималі труднощі при поданні на не оброблену поверхню, та головна проблема, що турбує чимало людей, які йдучи поряд з курцем, вдихають небезпечний сигаретний дим.

У цьому пристрої дим відсутній, що є чималою перевагою. При порівнянні його з JUUL, проявляється контрастна лінія у ціні цих двох засобів для куріння. IQOS не здає позицію у своїй ціні на відміну від JUUL. Градієнт коштів, які можуть бути затрачені, доволі різкий. Навіть при порівнянні із звичайною сигаретою.

Але ж через яку причину виникла позитивна реакція багатьох людей на цей продукт? Починаючи з основних пунктів, можна зауважити, що причиною зміни засобу куріння стала надмірна залежність від звичайних сигарет та бажання бути вільним від прив’язаності до конкретного продукту.

У такий спосіб електронні сигарети змогли спровокувати позитивну реакцію людей, тобто надати їм найбільш бажаного відчуття незалежності та при цьому не відмовлятися від розкривання смаку тютюну. Завдяки різній температурі, яка з’являється при курінні сигарети чи стіка, можна відчути різницю між ними. Приміром, аби отримати результат від куріння – згоряння тютюну, характерний дим з особливим запахом – потрібно досягнення температури 800 градусів Цельсія, на відміну від електронних пристроїв, які досягають температури 350 градусів Цельсія та повільно нагрівають тютюн для вивільнення характерного аромату, а не згорання повністю.

То чи може бути електронна «сигарета» повноцінним замінником звичайних сигарет? На мою думку, яка скоро буде підтверджена фактами, я вважаю, що ні. Але це не заперечує те, що вона може відігравати роль альтернативи щодо відношенню з сигаретами та тютюновими виробами. По-перше, психологічного стресу цей пристрій не проявляє, а навпаки, може задовольнити такий аспект людини в плані «вийти на перекур». По-друге, порівнюючи пару та сигаретний дим за рівнем наявних токсичних речовин та у кількості канцерогенів і можливої шкоди та загострені різноманітних хвороб, то однозначно можна дати відповідь, що пара є безпечнішою у використанні. По-третє, електронні сигарети дають змогу взагалі відмовитися від нікотину у доволі легкий та безстресовий спосіб.

Вибираючи собі пристрій, ви завжди маєте змогу побачити кількість нікотину, яка знаходиться там. З часом, купляючи кожного разу меншу дозу нікотину, людина поступово може дійти до рівня абсолютної нейтральності до цього продукту. Тобто лише за допомогою зменшення. У такій комбінації відсутній дефіцит, що часто спричиняє напади агресії як пасивної , так і активної. Натомість існує лише спадання відсотку нікотину, без профіциту, зрозуміло. У такий спосіб людина втрачає інтерес та отримує нейрони, які несуть в собі інформацію про не потрібність вживання нікотину. Отже, повноцінним замінником електронна сигарета стати не може, адже не має ідентичних характеристик при порівнянні. Але це чудова альтернатива для тих, хто бажає кинути шкідливу звичку або кому не подобається наявність неприємних компонентів (сигаретний дим, попіл).

Наталія Михайлова, категорійний менеджер мереж “Наш Край”|SPAR

За матеріалами ресурсу https://spar.ua/