Свинина: її харчова цінність, калорійність, споживання та шкода

31.12.2020

Харчова цінність свинини визначається хімічним складом, енергетичною цінністю і рівнем засвоюваності. Білки є найбільш важливою складовою частиною м’яса, які організм людини використовує для побудови своїх тканин.

Споживання. Про користь свинини сперечаються  тривалий час. Є певна думка, що свинина жирна і є важким продуктом. Насправді свинина трохи важче засвоюється організмом, якщо порівнювати з іншими видами м’яса. Проте лікарі рекомендують вживати свинину породіллям , адже відомо про вплив цього білка на вироблення молока. Лікарі рекомендують давати свинину дітям із восьмимісячного віку. Споживання свинини покращує роботу нервової системи і мозку, загострює увагу і пам’ять, зменшує ризик розвитку стресів, стомлюваності. Добова норма дорослої людини не має перевищувати 200 грамів. Процентне відношення засвоєного білка: свинина – 86,2%, яловичини – 88,3%, молока – 69,2%, горох та квасоля –57,9%. У свинині містяться майже всі вітаміни групи В, що не характерно для інших видів м’яса.

Калорійність свинини на 100 грамів коливається від 147 ккал (вирізка) до787 (сало). За ступенем калорійності свинину поділяють на жирну, напівжирну і м’ясну. Калорійність свинини майже не змінюється навіть у процесі термічної обробки. Згадаймо про користь сала – кількість холестерину міститься менше, ніж у вершковому маслі чи яйцях, є багато калорій і жиророзчинних вітамінів, а канцерогенів немає, зате є арахідонова кислота – дуже корисна для зміцнення імунітету особливо в зимовий час. Споживати його потрібно в невеликій кількості. У свинині абсолютно немає вуглеводів, а основна маса жирів розташовується в сальному прошарку, який легко відокремити. Шкода. Деякі вироби із свинини містять велику кількість насичених жирів (салямі, ребра, грудинка, сосиски), тому їх небажано вживати в їжу людям, які хочуть схуднути. При недостатній термічній обробці свинина може стати причиною зараження гельмінтами. Тому при приготуванні страв із свинини необхідна ретельна термічна обробка. Свинина протипоказана при схильності до інфаркту чи після нього, холециститі, атеросклерозі, екземі та алергії. Є ризик розвитку ожиріння при постійному зловживанні.

Микола Гнядий, категорійний менеджер мереж “Наш Край”|SPAR