Суто англійське меню: сир чедер

11.08.2021

Сир чедер має величезну популярність серед великобританців – саме ця країна є його батьківщиною. Цей продукт відноситься до напівтвердих сортів сиру.

Класичний твердий сир із пастеризованого коров’ячого молока зі щільною, що кришиться, текстурою і яка має блідо-жовтий колір – так усі ми розрізняємо чедер. Хоча сир і  має колір слонової кістки, часто продукт підфарбовують барвником анато, у результаті чого він набуває гарбузового або навіть червоного відтінку.

Смак сиру – вершковий, гострий з легкою кислинкою і приємним горіховим присмаком. Як і інші тверді сорти сиру, чедер можна вживати як самостійно, так і як компонент у різних стравах. Його використовують, коли готують супи, рибу, овочі, тости та піцу. Додають до омлету та випічки. Надзвичайно смачними з чедером виходять сирні бісквіти. Також без нього не обходиться жоден салат чи закуска. Наприклад, гамбургери – найпопулярніша страва з чедером. Їм не поступається салат із грушею, селерою або горішками та цим сиром. Цікаво, що жителі Об’єднаного Королівства дуже люблять поєднання чедеру з гірчицею чи бананами, запиваючи все це сидром або неміцними винами. У загальному сир чудово смакує з білим та червоним вином благородного походження.

Сир чедер добре плавиться. Ці якості зробили його таким собі універсальним солдатом на кухнях багатьох господинь, а також найбільш продаваним сортом сиру у світі.

Історія сиру чедер налічує вже понад 800 років. Свою назву він, як і багато інших сортів сиру, отримав від назви поселення, в якому був вперше зроблений, а саме села Чедер в графстві Сомерсет. Сир, який отримав згодом світову славу, визрівав у печерах ущелини Чедер неподалік від однойменного села. Температура та вологість у цих печерах ідеальним чином підходили для процесу дозрівання сиру. Такий сир завжди користувався особливою любов’ю і прихильністю англійських монарших осіб, які купували його тоннами для королівських святкувань. Технологія виробництва сиру чедер включає особливий етап, який отримав назву чедерізацією. Ця процедура характерна для виробництва більшості англійських сортів сиру і полягає в нарізці сирного тіста на пласти й перекладанні їх один на одний протягом тривалого часу. Чедерізація дозволяє досягти потрібного рівня кислотності сирного тіста (pH5.6), а також забезпечує йому особливу щільність і консистенцію. Іноді сир чедер покривали чорним воском (навіть і сьогодні можна знайти такий сир), хоча більш звичним було загортати його в тканину (бандаж). Така упаковка захищала сир від забруднення і в той же час дозволяла йому «дихати». Сьогодні так загортають тільки ремісничі або кустарні сири.

Термін дозрівання може варіюватися від трьох до 18 місяців: три місяці – це молодий чедер (mild); п’ять-шість місяців – це сир середньої зрілості (medium); дев’ять місяців – це зрілий чедер (mature); 15 місяців – сир екстра (extra mature); від 18 місяців – вінтажний (витриманий) чедер (vintage).

Сьогодні сири подібні на чедер виготовляють не лише у Великій Британії, а й у США, Канаді, Південній Африці, Швеції, Бельгії, Нідерландах, Новій Зеландії. Треба відзначити, що Сполучені Штати Америки виготовляють чедер у величезних кількостях і поставляють його навіть на батьківщину цього сиру  – до Великобританії. Різновидності сиру можна розділити на дві категорії: фермерський сир та промисловий.

У США на промисловому сирі зустрічаються позначки, наприклад, mild, medium, sharp, extra sharp, New York Style, Colby/Longhorn, white і Vermont. Позначка New York Style говорить про те, що сир екстра-гострий, іноді з димком. Colby/Longhorn означає, що сир має смак від ніжного до середнього. На упаковці чедер без барвника зазвичай стоїть позначка White Cheddar або Vermont Cheddar. Причому абсолютно не має значення, був сир виготовлений в штаті Вермонт чи ні.

Чедером називають доволі велику кількість сирів. Однак найчастіше це ароматизовані плавлені сири, які мають мало спільного з оригінальним чедером. Наприклад, сир «Ізі Чіз» (Easy Cheese). Цей сир продається в аерозольних балончиках або у вигляді упакованих окремо скибочок.

Чедер відноситься до висококалорійних сирів – на 100 грамів продукту припадає 392 ккал. Високу енергетичну цінність забезпечує великий процес жирності – від 50%. Хоча сир доволі калорійний, він вбереже від зайвої ваги. До складу продукту входять такі корисні речовини: вітаміни – А, РР, групи В, Е; макроелементи – натрій, фосфор, кальцій; мікроелементи – мідь, залізо, цинк. Також в складі чедер безліч амінокислот – лізину, лейцину і глютамінові кислоти, що робить його надзвичайно корисним для організму.

Наприклад, вітаміни групи В допомагають при проблемах із нервовою системою – вживання сиру знижує ризик виникнення безсоння на тлі щоденного стресу. Завдяки жирності сорту кальцій, що знаходиться в складі, добре засвоюється організмом. Цей продукт радять вживати в перший триместр вагітності, щоб зберегти стан волосся і зубів. Мікро- та макроелементи підтримують і нормалізують роботу серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту.

Кілька цікавих фактів про сир чедер

Історики Білого дому стверджують, що президент США Ендрю Джексон організував відкриту вечірку, на якій в загальній кількості подали 635-й кілограмову головку сиру чедер в якості «закуски».

У 1866-му році в Інгерсол (Онтаріо) виготовили головку чедер, яка важила аж 3 175 кг (7 000 фунтів). Її демонстрували в Нью-Йорку і у Великобританії. Канадський поет Джеймс Макінтайр увічнив цей сир у вірші «Ода про гігантський сирі вагою більше 7 000 фунтів» (Ode on the Mammoth Cheese Weighing over 7 000 Pounds).

У 1893-му році фермери з міста Перт (Онтаріо) з нагоди всесвітньої ярмарки у Чикаго виготовили головку ще більшу. На цей раз сир заважив  10 000 кг (22 000 фунтів). Коли цю головку намагалися виставити на Канадської виставці, «гігантський сир» в один момент проломив підлогу. Тому його довелося розмістити на залізобетонній основі в сільськогосподарській будівлі. Про цей сир говорили і писали більше, ніж за будь-який інший експонат ярмарки. Цей гігантський чедер навіть здобув бронзову медаль.

Нарешті найбільшу головку сиру чедер (Wisconsin Cheddar) зробили в 1964-му році, яка була приурочена Нью-Йоркському всесвітньому ярмарку. На цей раз сир заважив 15 853 кг (34 951 фунтів). Для виготовлення цієї головки сиру потрібно було зібрати молоко аж зі 16 000 корів. Сир чедер вважається одним із найкращих і найпопулярніших сирів у світі. Він буває різних видів, але кожен вид має своїх шанувальників. Гурмани не перестають захоплюватися чудовим смаком, а прихильники здорового способу життя – отримувати користь.

Наталія Зубовецька, заступник комерційного директора мереж “Наш Край”|SPAR

За матеріалами ресурсу https://spar.ua/