Смачно та просто: про що говорить колір овочів і фруктів?

17.06.2021

Ви коли-небудь замислювалися, чому овочі та фрукти різного кольору? Або помічали, що зазвичай віддаєте перевагу зелені без якихось видимих причин? А все це не просто так. Яскравий, красивий, насичений колір овочів і фруктів здатний розповісти, чим саме вони корисні.

Різні органічні сполуки відповідають за колір овочів і фруктів. Барвники беруть участь у фотосинтезі, вони також захищають рослину від шкідливого впливу комах, грибків та ультрафіолетового випромінювання. Однак вони також мають велике значення для людини, оскільки наше здоров’я та самопочуття часто залежать від кольору наших смаколиків.

Зелений

Капуста, шпинат, петрушка, кріп, салат, броколі заслуговують на багато уваги, адже вони є не лише вдячною темою для кулінарних шоу, а й надзвичайно корисними продуктами. Їхній зелений колір обумовлений хлорофілом – барвником, який поглинає сонячну енергію, бере участь у транспорті кисню, вітамінів та азоту.

Його вплив на організм важко переоцінити, оскільки він ефективно виводить токсини, очищає печінку та нирки, підтримує обмінні та травні процеси, а також полегшує нездужання, пов’язані із запаленням, виразкою, гемороєм або астмою. Вчені також виявили, що хлорофіл знижує ризик раку, особливо печінки та шлунка.

Зелені овочі та фрукти зазвичай містять багато фолієвої кислоти, яка особливо потрібна вагітним жінкам, оскільки дозволяє зменшити ризик вад розвитку у дитини. Без її участі організм не вироблятиме гормони щастя.

Червоний

Соковитий колір томатів, кавунів, червоних грейпфрутів або шипшини обумовлений лікопеном – природним пігментом із групи каротиноїдів. Він вважається одним з найсильніших антиоксидантів, «змітає» шкідливі вільні радикали, які руйнують клітини, прискорюють старіння організм, розвиток раку або захворювань системи кровообігу. Лікопен може навіть регенерувати інші антиоксиданти, зокрема лютеїн.

Вживання червоних овочів і фруктів також допомагає підтримувати належний стан шкіри, запобігає утворенню зморшок, які часто з’являються, коли ефективність природних антиоксидантних та регенеративних механізмів знижується (цей процес починається приблизно у віці 35 років).

Найбагатшим джерелом лікопену є помідори, особливо дозрілі на сонці. Концентрація та засвоюваність цінних сполук досягається їхньою переробкою – свіжовичавлений сік містить удвічі більше барвника, ніж свіжі помідори.

Фіолетовий

На нашій кухні також часто слід готувати фіолетово-чорні фрукти та овочі, як-от червонокачанна капуста, баклажани, чорна смородина, чорниця, чорниця, ожина та темні сорти винограду. Їхній колір обумовлений антоціанами – природними пігментами, які покращують кровообіг, забезпечують капілярам гнучкість і належну проникність. Ці цінні органічні сполуки запобігають нагромадженню «поганого» холестерину, відповідального за розвиток багатьох серцево-судинних захворювань, зокрема інфаркту або інсульту. Вони також виявляють протиракові властивості, пригнічуючи ріст ракових клітин.

Антоціани також стимулюють вироблення родопсину, світлочутливого пігменту, що міститься в сітківці ока, який захищає від дегенерації, так звана макулярність, а також катаракти, глаукоми та багатьох інших очних проблем.

Жовтий та оранжевий

Диня, ананас, гарбуз, мандарин, персик, солодка картопля, кукурудза, морква – що спільного у них? Інтенсивний колір із різними відтінками жовтого та оранжевого пов’язаний з наявністю каротиноїдів. На сьогоднішній день виявлено майже 600 сполук цього типу. Серед них вже згаданий лікопен, а також багато інших цінних для нашого здоров’я пігментних речовин, зокрема бета-каротин, лютеїн або зеаксантин.

Вони відіграють важливу роль у підтримці ефективності процесів зору, захищають від нічної сліпоти (затуманення зору в темряві), катаракти, дегенерації жовтої плями (поширене захворювання, що ускладнює виконання повсякденних дій: читання, письмо, розпізнавання облич чи дорожніх знаків), фільтруючи шкідливе для зору «синє світло», але також допомагає запобігати серцево-судинним захворюванням, раку легенів і сприяти правильному розвитку плода.

Жовті та червоні ласощі зазвичай забезпечують солідну дозу вітаміну С, який ефективно стимулює білі кров’яні клітини, які відповідають за боротьбу з вірусними та бактеріальними атаками. Завдяки цьому наш організм може впоратися з різними інфекціями. Вітамін С також є потужним антиоксидантом.

Білий

Часник, цибуля, цибуля-порей, цвітна капуста або цикорій можуть виглядати не так ефектно, як більш барвисті дари природи, але вони можуть похвалитися вражаючими властивостями. Зазвичай вони характеризуються високим вмістом флавоноїдів – органічних хімічних сполук, які ущільнюють і зміцнюють судини, сприяють засвоєнню цінних речовин і щонайперше є сильним антиоксидантом, що захищають від шкідливого впливу вільних радикалів.

Часник або цибуля також є багатими джерелами аліцину, який виявляє сильніший антибіотичний ефект, ніж пеніцилін або тетрациклін, що було доведено лабораторними дослідженнями. Тому він ефективний у боротьбі з різними бактеріальними, вірусними та паразитарними інфекціями. Білі делікатеси також містять багато сірки, одного з найбільш недооцінених елементів, хоча він відіграє величезну роль в організмі. Від цього залежить не тільки наше здоров’я, але і краса, адже цей мінерал впливає на стан шкіри та волосся. Дефіцит сірки, навпаки, спричиняє багато недуг.

Сокальський Сергій, керівник групи Овочі та Фрукти мереж “Наш Край”|SPAR

За матеріалами ресурсу https://spar.ua/