Реагування на надзвичайні ситуації (програма НАССР)

23.02.2021

Реалізація програм передумов НАССР на підприємстві має забезпечити виготовлення безпечного харчового продукту. Всі ризики, які виникають у процесі виробництва, мінімізуються до прийнятного рівня та контролюються. Необізнаність працівників, як діяти при надзвичайних ситуаціях, може призвести до виготовлення харчового продукту, який буде потенційно небезпечним.

Тому розглянемо надзвичайні ситуації та аварії, що можуть виникнути у ТЗ або впливати на роботу ТЗ:

·     забруднення водопровідної питної води (каналізаційними стоками, хвороботворними організмами, важкими металами тощо);

·     несправності у роботі каналізації (забиття трубопроводів, прорив на мережі тощо);

·     збій в електромережі, що призводить до зупинення постачання електроенергії;

·     пожежа на підприємстві;

·     епідемії/карантини місцевого масштабу (епідемія грипу серед населення, епідемія африканської чуми серед тварин тощо).

При отриманні повідомлення від місцевих органів управління про оголошення епідемії/карантину місцевого масштабу керівництво ТЗ та ЦО має діяти згідно із рекомендаціями місцевої влади та приписами державних органів у сфері харчової промисловості й роздрібної торгівлі.

При виникненні пожежі на підприємстві виробництво продукції відновлюється лише після повної ліквідації наслідків пожежі (ремонтні роботи, перевірка справності технологічного обладнання, вентиляцій тощо).

При виникненні ситуації, коли є забиття трубопроводів на підприємстві, про цю ситуацію повідомляють усіх присутніх працівників, блокують стоки раковин та санвузлів, надають рекомендації з обробки рук та робочих поверхонь дезінфікуючими розчинами.

Процеси виробництва, для яких необхідним є використання стічної води (наприклад миття овочів), блокуються.

При виникненні ситуації, коли стався прорив на мережі, про цю ситуацію повідомляють усіх присутніх працівників, блокують приміщення, де є витік стічних вод. У такій ситуації керівництво ТЗ має спрямувати усі дії на попередження поширення стічних вод в інші приміщення та перенесення бруду на взутті у виробничі приміщення та приміщення зберігання продуктів та сировини. У ситуації, коли неможливо заблокувати витік стічних вод, процеси виробництва зупиняються до цілковитого усунення наслідків надзвичайної ситуації . Після відновлення роботи каналізації проводять генеральне прибирання, дезінфекцію приміщення та відновлення виробництва.

Юлія Батурка, фахівець стандартизації, сертифікації та якості мереж «Наш Край»|SPAR

За матеріалами ресурсу https://spar.ua/