Природні енергетики: уся правда про сухофрукти

25.10.2021

Сухофрукти природне джерело швидких вуглеводів, органічних кислот, пектинів, клітковини, макро- і мікроелементів, тобто, по суті, природний енергетик. Секрет у тому, що при висушуванні з фруктів іде волога, а всі корисні речовини залишаються. Концентрація вітамінів особливо висока при природному способі сушіння на сонці – до 90% порівняно із свіжими фруктами. Але навіть при промисловому виробництві вона може досягати 80%.

Висушені фрукти стають менш соковитими порівняно із свіжими, у них підвищена концентрація цукру, але при цьому сушка підвищує термін зберігання продукту до кількох місяців. Не плутайте сухофрукти і цукати: перші являють собою саме висушені плоди і ягоди, а другі – уварені в цукровому сиропі, що додає калорійності, але не користі. У такому перекусі до 70–75% цукру, споживання якого бажано скоротити.

Які сухофрукти найбільш корисні

До смачних і, що не менш важливо, найкорисніших сухофруктів можна віднести висушені плоди абрикосового, сливового дерева, фінікової пальми та винограду.

Курага. Це висушений абрикос без кісточки. Містить багато пектину, кальцію, заліза, калію, вітаміну В5 і амінокислот. Сприяє очищенню травного тракту та підвищенню гемоглобіну. Можна вживати для перекусу або при суворій дієті. Використовують для приготування десертів, випічки, напоїв та солодощів.

Чорнослив. Як відомо, сушені сливи нормалізують роботу шлунка. Вони також рекомендовані в реабілітаційний період після перенесеної операції (хвороби) або людям, які займаються важкою фізичною працею. Чорнослив у достатку містить вітаміни, органічні кислоти і мінерали, що надає йому оздоровчі, антиоксидантні та антидепресивні властивості. Його включають до раціону тих, хто страждає на хронічні запори, має ниркові, печінкові та серцеві недуги. Ароматні плоди активно використовують у кулінарії для приготування гарнірів, плову, десертів, салатів, напоїв тощо.

Фініки. Користь цього сухофрукту незаперечна (ще одна назва –  ягоди життя). Вони є здоровою заміною цукерок, особливо для тих, хто дотримується дієти, але не може обходитися без солодощів. Фініки здавна слугували джерелом енергії, даруючи стародавнім єгиптянам сили для зведення величних пірамід. Вони здатні допомогти надовго зберегти відчуття ситості. Плоди фінікової пальми містять чимало вітамінів і мікроелементів. Допомагають у боротьбі зі злоякісними клітинами та зміцнюють серцевий м’яз.

Родзинки. Сушений виноград є незмінним компонентом випічки і десертів. У помірній кількості його використовують для перекусів при дотриманні дієтичного режиму. Родзинки рекомендують при недокрів’ї, вагітності, порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту і нирок. Змішуючи їх з горіхами і медом, можна отримати повноцінне джерело багатьох поживних та корисних елементів.

Для сухих фруктів характерна підвищена солодкість, тому рекомендовано стежити за помірністю їхнього вживання. Зберігати сухофрукти потрібно в мішечках з тканини, а перед вживанням добре промивати для видалення воскової плівки, яку наносять для кращого збереження.

Як вибирати сухофрукти

Універсальних правил тут немає, тому орієнтуйтеся на знання про кожний конкретний вид сухофрукту. Хімічна обробка не заборонена, але у випадку з турецькою курагою діоксид сірки може викликати алергію і напади астми. Якщо не хочете ризикувати, вибирайте курагу темно-коричневого кольору. Вона не така приваблива зовні, як помаранчева, але зате не містить шкідливих елементів. Більшість країн дотримуються стандартів, які дозволяють і навіть вимагають обов’язкову обробку сухофруктів хімічними речовинами. Але одна справа – теоретичні заборони, друга – реальна обробка засобами, в складі яких шкідливі елементи можуть перевищувати норму.

Деякі види сухофруктів варто включати в раціон менше, ніж інші, через спосіб їхнього приготування. Наприклад, фіги і банани перед сушінням обсмажують у рослинних оліях невисокої якості, після чого обробляють фенольними розчинами для збереження яскравого кольору. Шкода очевидна, а користі від них не більше, ніж від сухих чорних родзинок, яким не потрібні добавки при сушінні. Пам’ятайте про високий вміст цукру: в родзинках його 59%, в чорносливі 38%, в абрикосах 53%, а в фігах до 43%. Денна норма вживання сухофруктів має бути обмежена жменею.

Намагайтеся не купувати занадто дешеві сухофрукти, найімовірніше, вони низької якості, а виробник заощадив на своєчасному транспортуванню. Найкраще брати сушені фрукти та ягоди в упаковці, а не на вагу. Робіть вибір на користь непрозорої упаковки, яка не пропускає світло. Уточнюйте склад: краще купувати сухофрукти без консервантів, барвників і смакових добавок. Зберігати сухофрукти в закритій упаковці можна близько року, вміст відкритої пачки краще з’їсти протягом місяця.

Ірина Рудик, категорійний менеджер напряму Бакалія в мережах “Наш Край”|SPAR

За матеріалами ресурсу https://spar.ua/