Переваги та недоліки вживання шоколаду

18.01.2021

Хто не любить шоколад? Його насичений приємний смак та аромат викликає посмішку на обличчі та хороший настрій.

Оскільки полюбляємо його споживати, тож порозмірковуймо про його властивості. Шоколад, безсумнівно, має як переваги, так і недоліки. Перш ніж заглибитися в основну дискусію про користь та шкоду вживання шоколаду, дозвольте мені спершу почати з деяких основних понять.

ВИДИ ШОКОЛАДУ

Є три види шоколаду, який ви можете придбати в будь-якому сучасному супермаркеті. Це білий шоколад, молочний і нарешті темний шоколад.

БІЛИЙ ШОКОЛАД. Він містить масло какао, цукор і молоко. Це найсолодший шоколад серед трьох типів. Він містить 20% какао-масла, 14% сухого молока, 3,5% молочного жиру та приблизно 55% підсолоджувачів. Білий шоколад використовують для приготування смачних кондитерських виробів.

МОЛОЧНИЙ ШОКОЛАД. Цей тип став лідером на ринку завдяки своєму насиченому смаку та аромату. Його винайшли у компанії кондитерських виробів Cadbury. У молочному шоколаді менше цукру, ніж у білому, він містить менше калорій і не має твердих речовин какао. Йому віддають перевагу завдяки унікальному смаку та текстурі.

 ТЕМНИЙ ШОКОЛАД. Якісний темний шоколад доволі поживний. Він містить відповідну кількість розчинної клітковини, наповнену мінералами та 70% какао. Це какао виробляють із  подрібнених какао-бобів. У ньому менше цукру порівняно з білим та молочним шоколадом. Отже, він містить менше калорій, що не так шкідливо.

ПЕРЕВАГИ ВЖИВАННЯ ШОКОЛАДУ

Білий шоколад: його основним інгредієнтом є молоко, тому він містить кальцій. У ньому немає кофеїну, тому він не зневоднює наше тіло.

Молочний шоколад: він приносить величезну користь для здоров’я. Молочний шоколад допомагає підтримувати баланс артеріального тиску. Ті, хто споживає його регулярно, мають менший ризик розвитку ішемічної хвороби серця та інсульту.

Темний шоколад: він має значні переваги для здоров’я. Основними інгредієнтами темного шоколаду  є какао-боби, цукор та соєвий лецитин (для збереження текстури).

 П’ять основних  переваг для здоров’я, які не можна ігнорувати

•        Чорний шоколад дуже поживний завдяки великому вмісту какао. Він містить чимало розчинної клітковини та мінералів. На ринку ми можемо знайти якісний темний шоколад, збагачений клітковиною, залізом, марганцем тощо.

•        Це потужне джерело антиоксидантів, які попереджують пошкодження клітин та допомагають нашому організму боротися із смертельними захворюваннями.

•        Чорний шоколад може допомогти покращити кровообіг і знизити артеріальний тиск. Неконтрольований артеріальний тиск може спричинити різні проблеми. Тому дуже важливо стежити за своїм здоров’ям. Тут шоколад може бути найкращим варіантом для розв’язання проблеми.

•        Чорний шоколад покращує роботу мозку, стимулює розумову діяльність, покращує пам’ять.

•        Чорний шоколад допомагає запобігти астмі. Якщо ви знаєте когось, хто страждає на астму, ви можете легко запропонувати темний шоколад як смачні ліки. Він містить три природні речовини: кофеїн, теобромін і теофілін. Усі вони працюють разом, щоб зупинити бронхоспазми і розблокувати стиснуті бронхіальні ходи.

Отже, як ви бачите, шоколад має купу корисних властивостей для здоров’я. Тож наполегливо рекомендую, але… Недоліків надмірного споживання шоколаду теж досить.

Білий шоколад: виготовляють із великою кількістю  цукру. Його споживання має ризик розвитку цукрового діабету, збільшення загальної маси тіла, може спричинити проблему виникнення холестерину в крові.

Молочний шоколад: має майже ті ж властивості, що і білий шоколад. У його склад входять гідровані олії, які можуть спричинити ішемічну хворобу серця, інсульт, ожиріння, діабет і навіть рак.

Темний шоколад: окрім своїх переваг, він має і деякі недоліки. Чорний шоколад містить стільки кофеїну, скільки вісім філіжанок чорної кави.

Як ми всі знаємо, кофеїн викликає зневоднення, яке впливає на нашу систему травлення. Це також може збільшити ризик утворення каменів у нирках, оскільки темний шоколад містить оксалати. І останнє, але не менш важливе: він також може спричинити мігрені.

Знання цих фактів допоможе вам вибрати, скільки споживати і що споживати. Бажаю вам здорового і солодкого життя. Споживайте відповідально.

Юлія Кузьменко, керівник групи “Кондитер” мереж “Наш Край”|SPAR

За матеріалами ресурсу https://spar.ua/