Переваги та недоліки імпорту

12.01.2021

У вас може виникнути спокуса самостійно отримати доступ до міжнародного виробника, але цей процес тривалий і складний. Добре, якщо у компанії є російськомовний менеджер з міжнародної торгівлі, або добросовісний посередник, що може суттєво допомогти вам подолати не лише бар’єри зв’язку та спілкування, але й деякі складні питання імпорту, особливо якщо це ваша перша поставка.

При вирішенні доцільності імпорту того чи іншого товару слід розглянути і вивчити такі послідовні кроки: надійність постачальника, контроль якості, умови оплати, ціноутворення, транспорт, митниця.

Оглянемо коротко кожен окремо для кращого розуміння всього циклу імпортної операції.

Надійність постачальника

У разі, якщо при виборі постачальника ви керуєтеся лише інформацією, зібраною з сайта, ви налаштовуєте себе на можливість того, що ваш потенційний постачальник є шахраєм. Залучивши для допомоги експерта з міжнародної торгівлі з торгово-промислової палати, будете мати гарантію, що ви не надсилатимете гроші компанії, яка навіть немає діючого виробництва. Ця організація має хорошу перевірену базу клієнтів, тож скористатися такою послугою не буде зайвим.

Ціноутворення

Цей етап найголовніший при остаточному вирішені купувати товар чи ні. Тому слід бути досить уважним при підрахунку собівартості та зважити всі витрати, а особливо пов’язанні з митними процедурами, адже на цьому етапі буває найбільше сюрпризів.

Умови оплати

Переважна більшість постачальників практикують 100% передоплату за свій товар. Також можлива розбивка, наприклад 50% на 50% або 30% на 70%. Першу частину оплачують, щоб почати виробництво вашого замовлення, а другу перед завантаженням або з певним відтермінуванням після завантаження. З одного боку, таке розділення суми це доволі непоганий варіант, особливо при першій поставці, та зменшує можливі ризики з обох сторін. Існує також післяплата, скажімо 30 днів від дати інвойсу, здавалося б, ідеальний варіант, хоча в теперішніх умовах нестабільності валютних курсів можна добре «пролетіти».

Тож вам вирішувати, про який варіант домовлятися.

Якість

Під час всього періоду переговорів постачальник завдяки своїм менеджерам постає перед нами із кращого боку та просуває свій продукт як дуже якісний, за хорошою ціною та подекуди унікальний. Проте на практиці інколи можуть виникати труднощі, які змушені будете вирішувати. Найпростіше отримати зразки товару від виробника посилкою. Можна прибути з візитом до країни виробника (постачальника) на перемовини та побувати на виробництві. Таким чином оцінивши весь процес безпосередньо, ви зможете пересвідчитися в якості кінцевого продукту.

Транспорт

При вирішенні питань з транспортуванням слід з’ясувати, який саме спосіб транспортування за надійністю та ціною підходить саме під товар, що плануєте імпортувати. Також варто зважити на сезонність у зимовий період тих чи інших товарів і наскільки віддаленою є країна експортера. Тому що це доволі суттєво може вплинути на вартість транспортування, у випадку, скажімо, контейнерного перевезення морем.

Митниця

Ви передбачили виробничі та транспортні витрати на імпорт, але чи розрахували ви додаткові збори при здійсненні митної очистки товару? Митні збори та податкові нарахування можуть подвоїти вартість вашої продукції фактично вдвічі. Проконсультувавшись з хорошою брокерською компанією, ви будете готові до цих витрат заздалегідь.

Ось плюси та мінуси, які допоможуть вам прийняти краще рішення щодо імпорту.

Переваги імпорту

Дешевші товари чи матеріали. Це основна причина імпорту. І справді переважно ви можете отримати товар за певну частину ціни.

Вища якість. Часто можна знайти товар кращої якості за кордоном, адже контроль якості продовольчих підприємств там значно вищий, ніж аналогічних вітчизняних, та й самі вимоги і стандарти на загальнодержавному рівні значно відрізняються від українських.

Більше різноманіття. Є багато товарів, що продаються за кордоном, а в Україні їх немає. Якщо ви докладете зусиль, можливо, ви зможете отримати нові товари, які тут будуть добре продаватися.

Швидший доступ до нових товарів. Незважаючи на глобалізацію, все одно є можливість швидше отримати нові товари, якщо ви перебуваєте в країні виробника. Є набагато більший шанс укласти вигідну угоду, якщо ви можете поговорити з постачальником особисто. Жодна технологія поки не може зрівнятися з особистою присутністю у зміцненні довіри.

Поїздка за кордон. Однією з переваг імпорту є подорож до інших країн під час ведення бізнесу.

Недоліки імпорту

Валютний ризик. Існує небезпека, що відбудеться раптова велика зміна курсу валют. Це може призвести до втрат, якщо курс гривні знизиться. Однак є кілька способів захистити свої валютні ризики, щоб зменшити вплив коливань валют.

Ризик піратства. Навіть якщо таке відбувається рідко, цю можливість слід враховувати. Небезпечними є західне й східне узбережжя Африки, Карибське море, прибережні води Коста-Рики, Бразилії, Колумбії, райони Південно-Східної Азії та Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

Політичний ризик. Є багато сценаріїв, коли це може бути перешкодою. Наприклад, наш уряд може раптово ввести жорсткий тариф на товари, які ви імпортуєте. Це несподівано збільшить ваші витрати. Найгірший випадок, якщо між нашою країною та іноземною державою існує ворожнеча. Це може заважати вам вести бізнес із ними.

Юридичний ризик. Ця проблема працює в обох напрямках. Те, що може бути законним або прийнятним у вашій країні, може бути кримінальним або цивільним правопорушенням в іншій країні. Бажано, щоб у вас був хтось обізнаний у цій державі.

Культурний ризик. Різне непорозуміння може виникнути внаслідок розбіжностей у переконаннях та практиці. Це можна зменшити, хоча і не усунути, взявши катастрофічний курс на культуру та практику країни. Імпорт продукції з-за кордону – захоплива справа, але ви маєте її добре вивчити, щоб знати, чи це буде працювати у вашій ситуації. На сьогодні існує безліч ресурсів від провідних постачальників бізнес-семінарів, які проводять лекції з процедур імпорту та документації. Також доцільно звернутися у хорошу митну брокерську компанію і не одну для отримання детальної консультації. Дізнайтеся якомога більше інформації перед здійсненням покупки товару, який плануєте імпортувати, інакше неприємностей не уникнути.

Оксана Крук, менеджер з імпорту мереж “Наш Край”|”SPAR”