Новий світ пандемічного попиту споживачів

23.06.2021

В умовах пандемії світ позбувся надії на пожвавлення торгівлі за рахунок збільшення споживчого попиту. До того ж вибору у ритейлерів особливо не було – введені владою обмеження змусили навіть консервативно налаштованих учасників ринку екстрено переводити формат торгівлі з традиційного роздрібу в онлайн.

Наводимо деякі суттєві тенденції, які вплинуть на ставлення та поведінку споживачів щодо напоїв у світі після Covid-19.

ЖИВИТИ СТАБІЛЬНО

Нинішня криза призвела до значного і задуманого, хоча і тимчасового скорочення викидів вуглецю. Аналітики прогнозують найбільше падіння випуску СО2, оскільки фізична економічна діяльність припиняється або переміщується в інтернет по всьому світу. Коли ми починаємо замислюватися про те, щоб «знову продовжувати працювати», багато хто використовує можливість «будувати краще». Уряди мають повноваження підтримувати відновлення екологічно чистіших галузей за рахунок вуглецевих. Споживачі масово купують ідею, мовляв, нам потрібно десять років, щоб врятувати планету від негативних наслідків зміни клімату. Оскільки екологічне лобі набирає обертів і коли споживачі відновлюють здатність слухати, можна впевнено стверджувати, що зниження вуглецю все більше стане фактором гігієни для всіх компаній споживчих товарів.

Усі бренди напоїв можуть позитивно та вигідно реагувати на виклик стійкості, до того ж існує багато ділянок ланцюжка створення вартості та маркетингу брендів, які можна вивчити з вуглецевої точки зору.

2. ВІДХОДИ НЕ ЧЕКАЮТЬ

Нещодавно цитована цифра привернула неабияку увагу преси: до 2050 року вага пластику в океані перевищить вагу риби. Незалежно від того, є це точним чи ні, наслідки для навколишнього середовища із одноразового пластику є головним у свідомості споживачів. Торгові марки напоїв, які пом’якшують, зменшують або усувають пластикові відходи, спричинені споживанням, спричинять реакцію галузі та матимуть можливість використовувати позитивні настрої як споживачів, так і політиків.

Гравці менших компаній, що виготовляють напої, можуть швидше та спритніше реагувати на нові реалії сьогодення. Ідеї щодо утилізації замкнутих циклів та інших ініціатив, що вимагають відходи, можуть і допоможуть найбільш екологічно підкованим брендам пройти значущий шлях.

3. ІННОВАЦІЇ ГІГІЄНИ

Найімовірніше, споживачі ще деякий час будуть стурбовані чистотою та санітарією. Стратеги, що працюють на вищому рівні, будуть зайняті питанням, наскільки посиленою гігієною слід задіяти шляхи розвитку. Чи побачимо ми, наприклад, банки для напоїв із антимікробною обробкою? Важко передбачити, що може відбутися через 12 місяців, але певно, що трубопроводи FMCG так чи інакше реагуватимуть на пандемію гігієнічними інноваціями.

Менші бренди напоїв можуть бути найкраще підготовлені, щоб тримати спостереження, залишаючись готовими швидко дотримуватися відповідних нововведень, не обмежених фірмовою технологією.

4. ЗРОСТАННЯ КАНАЛУ D2C

Більшість напоїв (у всіх категоріях) купуються фізичними каналами. Під час блокування виробники бачили, як їхні торгові шляхи до ринку закривалися буквально за одну ніч. Asahi, наприклад, запустив послугу доставки додому на наступний день для своїх брендів. З іншого боку, продажі поза торгівлею зросли. Але в цілому основна роздрібна торгівля зосереджена на спрощенні ланцюгів поставок та утриманні полиць із найнеобхіднішим. Відомі національні та застарілі бренди зростають, тоді як преміальні, нішеві продукти втрачають пріоритет. Традиційні котирування можуть бути метою нових та найближчих брендів, але увага покупців цілком може бути деінде – принаймні в короткостроковій перспективі.

Зіткнувшись із тривалим маршрутом до зриву ринку, менш потужні виробники напоїв, орієнтовані на можливості споживання преміум-класу, мають подвоїти зусилля щодо виявлення цифрових каналів продажів, зберігаючи при цьому увагу на пошуку аудиторії D2C в режимі онлайн.

5. ПІДВИЩЕННЯ ДОБРОСТІ

З історії ми знаємо: зміни, що застигають роками, можуть швидко набрати критичну масу. Якщо це правда, то інтерес споживачів до добробуту зростатиме лише у відповідь на пандемію. Теми, зосереджені на природі, мінімалізмі, простоті, духовності та свідомому споживанні, будуть усе більш популярними.

Щодо напоїв, то ми вважаємо, що суттєві тенденції до чистішого пиття та помірності будуть спостерігатися і надалі. Ми також віримо, що увага до природного імунітету все більше зростатиме. Споживачі вже давно звертаються до природних засобів та нутрицевтиків, які мають на меті підтримувати фізичний імунітет, і актуальність цих продуктів посилиться, особливо серед «групи ризику».

Для виробників напоїв є можливість сформулювати нові оздоровчі переваги, пов’язані з відсутністю алкоголю та низьким вмістом алкоголю (особливо в таких повсякденних категоріях, як пиво та вино). Альтернативні ідеї щодо зміни штату, підтримані КБР та «адаптогенами», також будуть зростати, а згодом і передувати. Оскільки люди все більше зосереджуються на забезпеченні здоров’я та благополуччя в домашніх умовах (особливо при збільшенні домашньої роботи), менш популярні марки напоїв можуть вирівняти поле, пропонуючи продумані пакети та передплату, що забезпечуються зручними, гнучкими послугами доставки додому.

Оксана Крук, менеджер з імпорту мереж “Наш Край”|”SPAR”

За матеріалами ресурсу https://spar.ua/