Кухонні ножі для м’яса: як обрати якісний і правильно використовувати

18.11.2021

На сьогодні існує величезна кількість різноманітних ножів, які на кухні звичайної господині й не побачиш. То чому не дізнатися би щось корисне про професійні ножі саме для оброблення м’яса, і навіть поповнити свою кухонну колекцію новинками?   

Для певного виду продуктів існують відповідні види ножів. Незручно, неправильно та негігієнічно різати одним ножем м’ясо, овочі чи інші продукти. Спеціальні кухонні ножі відрізняються між собою вагою, формою та розміром залежно від призначення. І це є зручно, оскільки всі продукти мають різні властивості. Гарні ножі для кухні виготовляють із міцних та екологічно безпечних матеріалів. Вони мають зручний держак і гостре лезо, що забезпечує швидке нарізання будь-яких продуктів.

Для зручності нарізання продуктів технологи розробили велику кількість ножів для кухні, різних як за функціональністю, так і за зовнішнім виглядом. З усього розмаїття цих кухонних предметів можна виділити ножі для м’яса, тому що їхніх різновидів найбільше. Найчастіше зустрічаються такі вироби.

1.    Ніж універсальний. Це професійний інструмент, призначений для різних видів продуктів, зокрема і м’яса. Має широке потужне полотно із загостреним лезом, здатним нарізати продукти і великими шматками, і тонкими скибочками. Жоден шеф-кухар не обходиться без такого приладу. Довжина його ручки – приблизно 22 см, довжина леза може бути різною: від 15 до 30 см, ширина леза – 2 см і більше. На вигляд він здається важким і неповоротким, але це тільки на перший погляд. Ніж універсальний розроблений за спеціальною технологією, тому з ним однаково легко може впоратися як рука шеф-кухаря ресторану, так і жіноча.

2. Для відділення м’якоті від кісток. Виріб широке біля основи лезо, яке звужується на кінці, яке легко проникає у важкодоступні місця.

3 Філейний ніж. Має довгу форму, тонке і гнучке лезо, завдяки якому ріже м’ясо одним легким рухом.

4. Для обвалювання  м’яса. Вузький інструмент, не дуже довгий, із зігнутим біля основи лезом. Зручний ніж для різання м’яса, коли потрібно відокремити м’ясо від кісток.

5. Сікач. Це маленька, зручна сокирка, яка легко справляється з кісточками птиці та іншими невеликими кістками.

6. Для нарізок. Ще один ніж для різання м’яса. Має тонке довге лезо з невеликими поглибленнями, завдяки яким м’ясо до нього не прилипає. Підходить для нарізування шинки, балику та інших видів готових м’ясних виробів.

Це не всі ножі для м’яса. Але як вибрати кухонний ніж? У кулінарії часто використовують ріжучі вироби, призначені одночасно для кількох видів продуктів. Наприклад, спеціальної пилкою можна різати заморожену рибу, птицю. Великим кухарським ножем, який часто використовують у ресторанах шеф-кухарі, можна нарізати і м’ясні, і рибні вироби. Спеціальні кухонні ножиці – це доволі великий ріжучий предмет із великими ручками і гострими лезами, які з легкістю справляються з м’ясом, птицею, рибою і твердими овочами. У деяких моделях ножиць посередині є спеціальний отвір для розколювання горіхів.

Крім ножів для м’яса, в господарстві використовують інші види кухонних ріжучих виробів:

– для чищення овочів: має коротке лезо із загостреним кінцем і довгу ручку;

– для нарізання томатів: лезо тонке і хвилясте, може легко проколоти шкіру і не пошкодити м’якоть;

– для сиру: має пряме і рівне лезо з отворами та поглибленнями;

– ніж для хліба: має міцне, однакової ширини лезо, хвилясте або пилкоподібне на кінці, завдяки якому м’яка частина хліба не кришиться і не мнеться.

Останнім часом у продажу з’являються незвичайні види виробів: пластмасові пристосування для чищення грибів або ножі з різними насадками для фігурного вирізання сиру, фруктів, овочів.

Багато господинь турбуються питанням, як вибрати ніж, щоб він був якісним і прослужив довго. Якість виробу багато в чому залежить від матеріалу виготовлення. Професійні ножі роблять переважно з нержавіючої сталі з незначним додаванням хрому. Такий склад забезпечує максимальну міцність і гнучкість леза. Деякі виробники покривають сталеве лезо тефлоном. Найкращі вироби створюють із кованої сталі, вони дуже міцні та довговічні. Це ручна робота, тому їхня вартість доволі висока.

Менш міцні, але теж дуже популярні ножі з кераміки. Прилади японського виробництва вважаються більш якісними, але і їхня вартість суттєво вища від китайських. Перед тим як вибрати керамічний інструмент, потрібно дізнатися про деякі особливості.

Для керамічного приладу потрібна спеціальна силіконова дошка, дерев’яна, пластикова або скляна для нарізки таким ножем не підходять. Керамічний ніж не можна класти разом зі сталевими предметами – від дотику металу може відколотися кераміка. Керамічний ніж дуже легкий і щоб щось розрізати, його потрібно сильніше притискати. До такого виробу слід трохи звикнути, щоб рухи були рівними і плавними. Керамічний ніж не витримує різкого перепаду температури, його покриття від цього може потріскатися або відколотися. Різати заморожені або гарячі продукти таким предметом не рекомендовано. Керамічний ніж доволі товстий, тому тонко нарізати сир або шинку він не здатний.

До достоїнств керамічних виробів можна віднести гігієнічність. Кераміка не є пористим матеріалом, тому не вбирає смак і запах продукту. Керамічний ніж не потребує частої заточенню й не піддається корозії, має невелику вагу і легко миється.

Перед тим як вибрати ніж для кухні, потрібно вивчити правила, які допоможуть придбати виріб високої якості:

1. Вибирайте вироби з лезом з нержавіючої сталі. Вуглецева сталь коштує дешевше, але такі ножі недовговічні, швидко сточуються і можуть іржавіти.

2. Поверхня леза має бути рівною, без зазубень, подряпин.

3. За виглядом леза ножа можна дізнатися про його якість. Заточена частина має бути ідеально рівною: жодних хвиль і вм’ятин. Хороший ніж має рівну блискучу лінію по краю леза. У професійного виробу лезо однаково заточене з обох боків.

4. Під час вибору кухонних ножів слід звертати увагу на держак. Він має бути не слизький, зручно лежати в руці. Деякі види ножів, виготовлених із сталі, мають непрактичну пластмасову або дерев’яну ручку зі вставним лезом. Такий виріб недовговічне. Хороший ніж має металевий держак, ідеально, якщо він суцільнолитий.

5. Перш ніж вибрати ніж, поцікавтеся, яким способом він заточений. Заточення за допомогою лазера вважається оптимальним. Таке лезо довго не притупляється.

6. У якісного кухонного ножа лезо має проходити по всій довжині держака.

Не кожна господиня надає значення догляду за цими приладами, а проте недбале зберігання та поводження з ножами значно скорочує термін їхньої служби. Цей кухонний прилад не можна класти в ящик разом з іншими. Він може подряпатися, а якщо лезо зіпсоване, якісна нарізка не вийде. Професійні ножі не можна мити в посудомийній машині, а тільки вручну і теплою водою, після чого їх потрібно витерти насухо.

Не рекомендовано використовувати обробні дошки з твердих матеріалів: скла і каменю. Для виробів із сталі ідеально підійде дошка з пластику або дерева, керамічним виробам – силіконова. Керамічні предмети слід зберігати в спеціальних футлярах і не залишати на сонці. Сталеві прилади можна довго тримати у воді, після нарізки цибулі та лимона треба відразу вимити теплою водою з мийним засобом. Ці нескладні правила допоможуть значно продовжити термін служби кухонних ножів.

Микола Гнядий, категорійний менеджер мереж “Наш Край”|SPAR

За матеріалами ресурсу https://spar.ua/

No tags for this post.