Куди і як зростає ринок м’яса птиці, або Що стало головним драйвером

20.01.2022

Безумовно, суттєві корективи у роботу всього аграрного сектора внесла ситуація із пандемією COVID-19.

У світі виробництво м’яса птиці, на відміну від інших видів, 2020 року зросло проти попереднього на 1,3%. Проте цей ріст був найменшим із 1960 року. Пандемія призвела до зниження економічної активності та виробництва продукції в багатьох галузях промисловості й сільського господарства, зменшення доходів населення і, як наслідок, споживчого попиту. 

За даними Організації з продовольства і сільського господарства при Організації об’єднаних націй (FAO UN), 2020 року було вироблено 337,2 мільйона тонн м’яса всіх видів у забійній масі, що близько до показника попереднього рокуЗ них було вироблено в Азії 39,75%, Америці – 32,71, Європі – 19,35, Африці – 6,22, Океанії – 1,96%. У розрізі частки м’яса за видами на м’ясо птиці припало 39,52%, свинини – 32,30, яловичини – 21,17, баранини – 4,83%. Якщо порівняти з 2019 роком, частка м’яса птиці зросла на 0,50%, натомість частка усіх інших видів зменшилася: свинини на 0,35%, яловичини на 0,30%, баранини на 0,02%. 

В Україні (за даними FAO) 2020 року було вироблено м’яса всіх видів 2 567 тисяч тонн (у 2019 році 2 521 тисяча тонн), з них м’яса птиці – 1 468 тисяч тонн (у 2019 році 1 410 тисяч тонн), свинини – 722 тисячі тонн (у 2019 році 708 тисяч тонн), яловичини – 343 тисячі тонн (у 2019 році 370 тисяч тонн). У 2020 році було певне зменшення світового виробництва свинини та яловичини. Однак це зменшення майже повністю було компенсоване збільшенням виробництва м’яса птиці та баранини. Головною причиною зменшення виробництва свинини фахівці назвали африканську чуму свиней (АЧС) в окремих країнах Східної Азії (Китаї, Філіппінах, В’єтнамі), що призвело до загального зменшення її виробництва на континенті та у світі загалом. В інших географічних регіонах зменшення виробництва свинини не спостерігали. Натомість зменшення виробництва яловичини було в усіх географічних регіонах світу, що є загальною тенденцією останніх років. 

Загальний світовий експорт м’яса у 2020 році – 38,7 мільйона тонн, що становило 11,48% від загального його виробництва й було на 5,7% більше, якщо порівняти з 2019 роком. На частку м’яса птиці припало 36,77% всього експорту, свинини – 30,73%, яловичини – 30,57%, баранини – 2,87%. Однак увесь приріст експорту було досягнуто шляхом збільшення експорту свинини на 24,45%. При цьому майже всі обсяги приросту експорту свинини імпортував Китай – для компенсації зменшення її внутрішнього виробництва. Експорт інших видів м’яса в 2020 році зменшився, хоча і незначною мірою. Близько 57,25% всього світового експорту м’яса забезпечувала Америка, 21,8% – Європа й тільки 20,95% – решта регіонів. Попри складні умови на світовому ринку м’яса, найбільші світові експортери м’яса, зокрема США, Бразилія, Європейський Союз та Канада, експортували більше м’яса в 2020 році, ніж у попередньому. На відміну від них, Австралія та Індія експортували менше м’яса через обмеження поставок. Експорт м’яса з України в 2020 році становив 474 тисячі тонн, що було більше ніж в попередньому році (468 тисяч тонн) на 1,28%.  

Показники імпорту м’яса, як і слід очікувати, були близькими до показників експорту. Імпорт м’яса всіх видів зріс в 2020 році на 7,0%. Майже весь приріст відбувся за рахунок свинини, імпорт якої зріс на 24,17%. Імпорт в Азію збільшився на 15,8% – до понад 22 мільйони тонн, що становило 63% світового імпорту м’яса, головним чином, завдяки продовженню впливу АЧС на виробництво м’яса свиней у Східній Азії. Внаслідок дефіциту м’яса на внутрішньому ринку його імпорт Китаєм зріс на 57,6 відсотка (до 11,7 мільйонів тонн). Найбільше Китай імпортував свинину та м’ясо птиці. 

Другим за обсягами імпортером м’яса в 2020 році була Японія (3 516 тисяч тонн), третю сходинку розділили США (2 246 тисяч тонн) та Мексика (2 174 тисячі тонн). Імпорт м’яса усіма іншими регіонами (Африка, Центральна Америка та Карибський басейн, Європа, Океанія та Південна Америка) зменшився, що відображає економічні труднощі, обмеження в іноземній валюті та внутрішні накопичені запаси. Про широкий характер скорочення імпорту свідчить те, що в 2020 році зменшили імпорт м’яса 14 з 20 найбільших країн-імпортерів, зокрема такі великі, як В’єтнам, Японія, Європейський Союз, ОАЕ, Республіка Корея, Російська Федерація та Мексика. Зменшила імпорт м’яса в 2020 році й Україна. Якщо в 2019 році країна імпортувала 171 тисячу тонн, то 2020 році – 161 тисячу тонн. Попри те, що світове виробництво м’яса 2020 року залишилося практично на тому ж рівні, що і в 2019 році, його споживання за допомогою використання перехідних запасів зросло на 1,5%, що компенсувало збільшення населення планети за останній рік на 1,2%. 

Виробництво в світі м’яса птиці, на відміну від інших видів м’яса, в 2020-му зросло проти попереднього року на 1,3%. Проте цей ріст був найменшим із 1960 року. Цей приріст можна назвати досягненням, якщо врахувати складні умови виробництва та міжнародної торгівлі, з якими галузь зіткнулася внаслідок глобальної пандемії Covid-19 та спалахів пташиного грипу в багатьох країнах. 

Приріст виробництва м’яса птиці, більший за середньосвітовий, спостерігали в Африці (2,27%), Океанії (2,04%) та Азії (1,41%), і водночас менший за середньосвітовий в Америці (1,13%) та Європі (0,91%). Всього на Азію в 2020 році припало 37,79% світового виробництва м’яса птиці, на Америку – 39,21%, Європу – 16,73, Африку – 5,07% і Океанію – 1,20%. 

З-поміж великих виробників найбільший приріст виробництва м’яса птиці (5,31%) був у Китаї. Суттєве збільшення виробництва м’яса птиці в цій країні було обумовлено високим внутрішнім попитом внаслідок порівняно низьких цін на цей продукт, дефіцитом свинини та значними інвестиціями, які надійшли останнім часом у цей сектор. Виробництво м’яса птиці в США зросло на 1,15% до 23 мільйони тонн. Приріст був забезпечений незначним збільшенням кількості птиці та її перед забійної маси. Цей сектор також отримав певну вигоду від державної «Програми продовольчої допомоги у зв’язку з коронавірусом» (CFAP), яка стимулювала попит. 

Експорт в світі м’яса птиці 2020 року практично залишився на тому ж рівні, що і в попередньому. Експортували близько 10,7% всього виробленого м’яса птиці. Найбільше експортувала Бразилія – 4 080 тисяч тонн (28,68% всього світового експорту), другу сходинку в рейтингу найбільших експортерів зайняли США (3 914 тисячі тонн, 27,51%), третю – ЄС (1 687 тисяч тонн, 11,86%), четверту – Таїланд (1 174 тисячі тонн, 8,26%). Водночас інші країни з названої четвірки за винятком США зменшили у 2020 році обсяги експорту м’яса птиці. Решта експортерів слідували за ними з великим відривом. 

Україна з обсягами 436 тисяч тонн (3,06% світових обсягів) посіла сьому сходинку рейтингу. Експорт України в 2020 році збільшився на 4,56%, що в нинішніх умовах можна вважати непоганим показником. Негативний вплив на вітчизняний експорт м’яса птиці чинила як пандемія Covid-19, так і спалахи пташиного грипу, які було зафіксовано в 2020 році в деяких регіонах. Практично не змінилися в 2020 році загальносвітові обсяги імпорту м’яса птиці. Залишитися на тогорічному рівні цим обсягам дало змогу в основному істотне збільшення імпорту Китаєм (на 54,7% проти 2019 року), який досяг рекордних 2,2 мільйона тонн. Цей імпорт був забезпечений багатьма країнами, включно з Бразилією, США, Таїландом, Аргентиною, ЄС та Чилі. Натомість багато країн, особливо ЄС, Саудівська Аравія, ОАЕ та Японія, зменшили імпорт, що відображає економічний спад, зменшення купівельної спроможності населення, обмежені валютні резерви або збільшення внутрішнього виробництва.  Світові ціни на м’ясо, виміряні індексом цін на м’ясо, продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO UN) у 2020 році становили в середньому 95,5% проти 2019 року й відображали зниження цін на всі види м’яса. Найбільше знизилися ціни на м’ясо птиці (–9,8%), баранину (–5,7%), свинину (–3,6%) та яловичину (–1,4%). Середньорічні ціни на м’ясо птиці за 1 тонну знизилися з 1 374 долари у 2019 році до 1 239 доларів завдяки тому, що можливості експорту перевищували світовий попит, на який в багатьох країнах негативний вплив чинила пандемія Covid-19, пов’язані з нею економічні труднощі та обмеження, а частково постійне збільшення виробництва м’яса птиці у світі.

Микола Гнядий, категорійний менеджер мереж “Наш Край”|SPAR

За матеріалами ресурсу https://spar.ua/