Користь кожний день: секретні інгредієнти фруктів та овочів

15.03.2021

Усі батьки прагнуть переконати малечу в тому, що овочі та фрукти дуже корисні. Тільки багато дорослих самі не замислюються над сенсом власних слів, достеменно нічого не знаючи про їхню цінність. Звичайно, вітаміни – це ще не всі корисні компоненти, які містяться у фруктах і овочах. То які ж ще секрети в них містяться?

На жаль, діти їх зазвичай не люблять, особливо овочі. Дослідження, показують, що майже 15 відсотків дітей взагалі не їдять овочів, а понад 55 – лише один раз на день! З фруктами не набагато краще. Шматочок яблука або огірка часто є денною порцією дитини. І дієтологи рекомендують цілих п’ять з них! Прочитайте, чому було би краще, щоб вечеря залишилася без шматочка м’яса та печива, а замість цього з’їли весь салат.

Вітаміни не є найціннішими

Рослини виробляють фітонутрієнти (тобто природні хімічні сполуки) для захисту від нападу бактерій, вірусів та грибків. Більшість фітохімікатів – це пігменти: вони зберігаються безпосередньо біля шкіри і надають їй інтенсивний колір. Саме завдяки їм яблуко червоне, абрикос оранжевий, а броколі зелений. Фітонутрієнти покращують імунну систему, борються з вірусами та бактеріями, очищають організм від всіляких токсичних інгредієнтів.

Помаранчеві та зелені мають бета-каротин

Так називається провітамін А, необхідний дитині, наприклад, для хорошого зору та імунітету. Варто переконати малюка їсти зелену квасолю, шпинат, салат, гарбуз, абрикоси (свіжі та сушені). Броколі – також цінний овоч. Вони містять фолієву кислоту (запобігає анемії), а також індол-3-карбінол та сульфорафан, які можуть руйнувати канцерогенні сполуки. У броколі багато клітковини та вітаміну С (у чашці цих овочів їх є більше, ніж у апельсині).

Яблука найкраще підходять із шкіркою

Під нею є не лише найбільша кількість вітамінів і мінералів, але також антиоксиданти, які запобігають раку. У яблуках багато вітаміну С для підвищення стійкості до інфекцій (правду говорить англійське прислів’я, що одне яблуко на день зробить лікаря непотрібним). У них багато калію, заліза, магнію, міді, кремнію, цинку, бета-каротину. Завдяки високому вмісту пектинів вони також «змітають» токсини з організму.

Будь-які хоч трохи запліснявілі плоди потрібно викинути

Якщо на персику чи абрикосі є лише невелика цвіль, їх потрібно викинути (не давайте їх дитині і не їжте їх самостійно!). Спори цвілі вже є по всьому плоду, хоча це ще не можна помітити. І пам’ятайте, що цвіль свідчить про наявність канцерогенних мікротоксинів!

Морква замість… фотоапарата?

Хочете, щоб у вашої дитини були прямі зуби і приємний прикус? Давайте їй щодня цілу морквину.

Можемо їсти їх без обмежень

Причина: вони низькокалорійні (особливо овочі). Це дуже хороша новина для всіх мам, які бояться, що їх дитина трохи надто товста. Овочі та фрукти містять багато пектину, а це означає, що вони швидко дають вам відчуття ситості, а дитина довго не голодує після їхнього вживання.

Ви можете вибрати їх за кольорами

Що інтенсивніший колір, то краще. Жовтий, оранжевий та зелений кольори є ознакою каротиноїдів. Червоний виноград та аронія містять антоціани (вони підтримують мозок, запобігають атеросклерозу). Елагова кислота (міститься в малині) вбиває бактерії.

Мало того, що свіжі помідори корисні, кетчуп та томатний суп теж хороші

Помідори містять лікопін. Це найпотужніший антиоксидант з усіх відомих каротиноїдів. Найбільша кількість лікопіну виділяється з помідорів під час варіння, саме тому його більше в супі, соусі та кетчупі, ніж в самих помідорах. Купуйте лише кетчуп без консервантів!

Хоча плід кислий, він не робить його кислим

У фруктах багато калію, кальцію і магнію. Завдяки цьому, навіть якщо кислі, вони протидіють закисленню організму (і це проявляється серед іншого головними болями, втратою апетиту та втомою). Тому фрукт допомагає при розладі травлення, кислотності та печії. Так працює, наприклад, червона смородина, курага та сливи.

Краще купувати органічні

Деякі овочі (особливо морква) сильно нагромаджують нітрати від хімічних добрив. В організмі вони перетворюються на нітрит, який перетворює гемоглобін, червоний пігмент крові, на метгемоглобін. І тоді оксид азоту потрапляє в клітини замість кисню, що може спричинити гіпоксію та анемію. Морква також часто містить залишки пестицидів, тобто засоби захисту рослин. Тому купуйте овочі та фрукти для своєї родини у таких перевірених місцях, як магазини SPAR та «Наш Край».

Сокальський Сергій, керівник групи Овочі та Фрукти мереж “Наш Край”|SPAR

За матеріалами ресурсу https://spar.ua/