Історія цукеркових паличок

17.12.2021

За даними Національної асоціації кондитерів, цукерки у формі палиці є нешоколадними цукерками № 1 з продажу нешоколадних цукерок у грудні. Водночас у США 90 відсотків ласощів із червоною та білою смужкою продають між Днем подяки та Різдвом.

Найвдаліший тиждень продажу таких цукерок? Другий тиждень грудня. «Імовірно, тому що більшість людей прикрашає свої різдвяні ялинки на цьому тижні», – каже Карлі Шильдхаус, менеджер із зв’язків із громадськістю NCA. Але коли і як з’явилися цукерки – більш невизначено, ніж їх популярність (у Сполучених Штатах щорічно виробляється 1,76 мільярда цукерок).

«Легенда свідчить, що цукерка з’явилася у 1670 році, коли хормейстер Кельнського собору в Німеччині роздавав своїм молодим співакам цукрові палички, щоб вони мовчали під час церемонії «Живі ясла», – розповідає Шильдхаус. – На честь цієї події він зігнув цукерки в шахраїв-пастухів».

Сьюзен Бенджамін, засновник True Treats Historic Candy, і автор книги Sweet as Sin: The Unwrapped Story of How Candy Became America’s Pleasure, погоджується, що цукерка, найімовірніше, з’явилася у Європі у ХХVII столітті, коли витягували цукор. Цукрові палички були в моді. Саме в той час десь у Німеччині до палиці додали гачок.

Бенджамін також наводить теорію про те, що німецький хормейстер давав цукерки своїм непосидючим співакам під час служби. «Це була більш ніжна форма спокуси, ніж «вдарити їх перемикачем», – каже вона.

«Правління скаржилося – солодощі не годилися бути в такому урочистому місці, як церква», — пояснює Бенджамін. – Отже, хормейстер додав гачок, зробивши палицю схожою на жезл, релігійну довідку, яка заспокоїла би збентежене правління».

Історія може бути правдоподібною, але вона так само вірогідна, як і та, що німці додали гачок, щоб підвісити цукерки на деревах разом із печивом, фруктами та іншими ласощами.

Колись цукерки були лише білими. Однак більшість погоджується, що біла цукерка дебютувала в США 1847 року в Вустері, штат Огайо, коли Август Імгард, німецько-шведський іммігрант, прикрасив маленьку блакитну ялину паперовими прикрасами та цукерками.

Звичайно, коли справа доходить до цукерок, сьогодні немає нічого більш знакового, ніж чергування червоних і білих смужок цукерки, але, за словами Шильдхауза, протягом 200 років до того, як масове виробництво було автоматизовано, вони були лише одного кольору – білого.

Бенджамін пояснює, що червоні та білі смуги – хороший маркетинг. Але чи правда це? Інші теорії стверджують, що форма «J» цукерки є даниною Ісусу, але Бенджамін каже, що це міська легенда.

Існує багато пояснень щодо цукерки. Є одна теорія про те, що білий колір символізує Ісуса, червоний – його кров, а тростина – це насправді Jesus (тобто тростина для Ісуса). Існує багато версій цієї історії. Відомі деякі з них, зокрема найпоширеніший цей переказ. «Із смужкою прийшли легенди про тростину, наприклад, що це був секретний код серед переслідуваних християн у Німеччині чи Англії в ХХVII столітті. Таємна мова серед вірних християн залежно від смуги – три символізували трійцю, одна – жертва Ісуса», – каже Бенджамін.

І направду виявляється, що білі цукеркові палички насправді були доволі поширеними на Різдво. Одна історія розповідає, що вони перетворилися на Джея, тому що один хормейстер нагнув їх, щоб вони виглядали як палиця пастуха для дітей під час вертепу. Звісно, немає жодних доказів того, що це правда. З огляду на те, що церковна традиція намагалася пов’язати якомога більше «історій походження» традицій різдвяного сезону з християнством, але Бенджамін зауважує, що ставиться скептично до цього.

Знайомство Америки з різдвяними цукерками часто пов’язують з Августом Імгардом, німецьким іммігрантом, якому приписують введення різдвяної ялинки в Огайо в 1847 році. Наприклад у Національній асоціації кондитерів кажуть, що Імгард «прикрасив маленьку блакитну ялину паперовими орнаментами та цукерковими тростини». Але в статті 1938 року про церемонію, яка вшановувала внесок Імгарда і включала три покоління його родини, згадується інший вид солодощів.

Імгард почав з палички чисто білої твердої цукерки. Білий символізує народження від Діви та безгрішну природу Ісуса, а гачок символізує тверду скелю, основу Церкви та твердість Божих обітниць.

    Виробник цукерок зробив цукерку у формі букви «J», щоб символізувати дорогоцінне ім’я Ісуса, який прийшов на землю як наш Спаситель. Він також міг уособлювати посох «Доброго Пастиря», з яким Він тягнеться вниз у рови світу, щоб підняти полеглих ягнят, які, як і всі вівці, заблукали. Щодо найкращого способу їсти святкові ласощі: Шильдхаус каже, що опитування NCA показало, що 72 відсотки людей вважають, що починати з прямого кінця – це «правильний» спосіб з’їсти цукерку, тоді як 28 відсотків починають з вигнутого кінця.

Оксана Крук, менеджер з імпорту мереж “Наш Край”|”SPAR”

За матеріалами https://spar.ua/