Історія та секрети сирів з блакитною пліснявою: горгонзола, данаблю та стілтон

19.03.2021

Напевно усі так чи так чули про знамениті назви сирів горгонзола, данаблю та стілтон, а може і пробували. Але не кожен знає про їхнє походження, склад та інші особливості.  У цій статті ми продовжуємо дізнаватися про популярні блакитні сири.

Читайте також БЛАГОРОДНІ СИР – СИРИ З ГОЛУБОЮ ПЛІСНЯВОЮ

Гогонзола. Це блакитний сир, зроблений з коров’ячого або козячого цільного молока.  Іноді цей сир виготовляють і з суміші двох продуктів. Горгонзола – це італійський брат французького сиру рокфор. Об’єднує їх не лише вік (обидва вважаються одними з найстаріших сирів у світі), але і романтичні легенди щодо їхнього походження. За одними даними, сир горгонзола вперше  отримали 879 року в містечку поблизу Мілана.  За іншими – батьківщиною сиру є місто Вальсассіна, яке  протягом кількох століть було відомим місцем сироваріння завдяки наявністю природних печер із середньою температурою повітря 6–12 градусів. Сьогодні цей продукт роблять в П’ємонті і Ломбарді. Наразі існує лише 30 сироварень, які виробляють оригінальну горгонзолу. Близько 45% сиру виготовляють у Новарі, 22% – в Павії, 15% – у Мілані.

 Горгонзола – це продукт з жовтувато-білим кольором і вкрапленнями зеленої цвілі, має ніжний вершковий смак і характерний різкий запах. Текстура сиру коливається  від м’якої до розсипчастої. На дозрівання продукту зазвичай потрібно три-чотири місяці. Що довше витримувати горгонзолу, то твердішою буде консистенція сиру. На ринку сир представлений у вигляді двох різновидів: dolce і piccante. Перший – м’який молодий сир із пастоподібною м’якоттю і ніжним горіхово-солодким смаком. Другий – більш твердий пряний сир з більшою кількістю цвілі, ніж у першому виді. Обидва варіанти відмінно доповнює букет червоного напівсолодкого вина. Купуючи сир, потрібно пам’ятати, що це «живий» продукт, який весь час дозріває. Тому його рекомендують купувати в такій кількості, яку можна використати за кілька днів. Piccante зберігається більш тривалий час, ніж dolce.

Смакує горгонзола з  овочами, фруктами, медом,  мигдалем, айвою чи інжиром, а також з підсмаженими грінками з домашнього  хліба. Різото, полента і паста з горгонзолою є одними з найулюбленіших страв італійців. Також цей сир є відмінним продуктом для харчування спортсменів.

Щодо вин, то як і рокфору, до нього найбільше підходить десертне вино. Dolce підкреслює аромат м’яких і десертних кріплених вин, piccante підходить для щільних, насичених вин.

Вважається, що горгонзола є афродизіаком, як для жінок, так і для чоловіків. Вживання цього сиру з келихом вина налаштовує на романтичний лад, а комплекс корисних речовин надає збудливу дію. 

Данаблю. Цей данський сир із блакитною пліснявою виготовляють з коров’ячого молока. Початково творці сиру задумували свій продукт як альтернативу французькому рокфору. Головною відмінністю був той факт, що сировиною для його виготовлення є не овече, а коров’яче молоко. Проте незабаром данський сир перестав сприйматися виключно як аналог французького і завоював популярність по всьому світу.

Данаблю – один з небагатьох сирів, який має особистий «паспорт». У1992 році цей сир отримав сертифікат «Захищеної географічної назви» або PGI (Protected Geographical Indication), який зазначає, що данаблю може називатися блакитний сир, виготовлений лише на території Данії за особливою технологією.

 Сир данаблю, або як його ще називають  Danish Blue, визріває протягом двох-трьох місяців. Традиційно сир витримують у печері або темному і вологому середовищі протягом 8–12 тижнів. Смак молочного продукту доволі насичений, солоний і з гострим терпким присмаком. У розрізі сир нагадує білий мармур, на світлій м’якоті данаблю красуються яскраві чорно-сині прожилки пліснявої культури Penicillium roqueforti. Саме через так звану мармурну поверхню сир прозвали мармуровим або Marmora.

 Незважаючи на жирність сиру (жирність майже 50%), йей продукт є доволі корисним. Користь полягає у складі вітамінів і мінералів. За  регулярного вживання данаблю покращується стан зубів, кісток, волосся і нігтів. Сир позитивно впливає на дію нервової системи, а також збільшує швидкість обміну речовин, покращує пам’ять та захисну функцію організму.

Данаблю – дуже популярна закуска до пива у Данії, його їдять з темним хлібом або ж з фруктами і горіхами. Цікаве поєднання данаблю з медом, виноградом і мигдалем – контраст солодощів меду і гостроти сиру дуже вдалий. Доповнюють цей дует вином, краще червоним солодким.

Стілтон. Сорт англійського сиру, який відомий характерним сильним запахом. Справжній стілтон можуть виготовляти лише шість фабрик, які знаходяться в графствах Лестершир, Ноттингемшир або Дербішир.

Стілтон отримав назву та свою популярність 1730 року завдяки Куперу Торнхіл, господареві трактиру в англійському селі Стілтон. Торнхіл якось проїздом був у селі в Лестерширі й спробував в одного фермера дивно смачний блакитний сир. Сир настільки сподобався, що шинкар захотів продавати його у своєму трактирі. Заклад дуже зручно розташовувався поблизу великої проїжджої дороги. Слава стілтонского сиру швидко розійшлася по всій Англії, і Торнхілл викупив у фермера патент на його виготовлення.

У1966 році стілтон сертифікували. Це був перший зареєстрований сир у Англії. Та, на жаль, на історичній батьківщині сиру, в селі Стілтон, виробництво однойменного товару заборонено, оскільки поселення не входить в графство Лестершир, Ноттингемшир та Дербішир.

Сир виготовляють з пастеризованого коров’ячого молока, загущують закваскою, потім дуже акуратно переносять у форми для подальшого висихання. Містить благородну цвіль, спори якої і надають сиру характерний колір.

Стілтон легко відрізнити від інших блакитних сирів за циліндричною формою, доволі пухкій текстурі, темній шорсткій скоринці і синім «венам», що йдуть від центру до країв. Час дозрівання сиру становить близько дев’яти тижнів, проте любителі витримають сир і по півроку. Існує два різновиди цього сорту: добре відомий блакитний стілтон і менш популярний білий.

Блакитний стілтон часто їдять із селерою або грушами. Його також зазвичай додають для аромату в овочеві супи, особливо якщо в них є селера або броколі. Як варіант, стілтон подають з крекерами, печивом і хлібом. Цей сорт використовують для приготування блакитного сирного соусу під стейк або салат. Найчастіше блакитний стілтон запивають портвейном. Цим сиром традиційно смакують на Різдво. Ми розглянули лише кілька видів благородних сирів. Кожний із них особливий та неповторний. Це колись такий сир був забутим зіпсованим обідом, а сьогодні – це вишуканий, смачний та корисний делікатес. Однак він настільки особливий, що багатьом буде потрібен час, щоб звикнути до нього. Але коли вийде розкуштувати всі переваги блакитного сиру, то це вже буде любов на все життя.  І нехай пліснява у вашому житті буде лише на сирі та лише благородна!

Наталія Зубовецька, заступник комерційного директора мереж “Наш Край”|SPAR

За матеріалами ресурсу https://spar.ua/

Читайте також БЛАГОРОДНІ СИР – СИРИ З ГОЛУБОЮ ПЛІСНЯВОЮ