Газовий гриль: зручність використання

12.09.2022

Зрозуміло, що різні моделі газового грилю мають деякі відмінності в конструкції, тому перед застосуванням щонайперше потрібно ознайомитися з інструкцією із експлуатації. Їх не потрібно довго розпалювати, а також дбати про рівномірний розподіл спека. 

Початок роботи з газовим грилем

Підініміть кришку гриля, поверніть клапан на балоні із пропаном, щоб відкрити його. Якщо використовуєте природний газ, просто відкрийте клапан. Відкрийте всі пальники й натисніть кнопку запалювання. Якщо функції автоматичного розпалювання немає, використайте довгий сірник або газовий балончик, щоб розпалити пальники. Накрийте гриль кришкою і доведіть температуру до 180 °С (за температури вище як 180 °С добре готувати стейки, бургери і відбивні котлети). У більшості газових грилів розігрівання займає 15 хвилин. Перш ніж почати готувати їжу, відкрийте кришку і прикрутіть пальники до температури, потрібної для готування вашої страви.

Прямий і непрямий вогонь

Щоб приготувати їжу під дією непрямого вогню в газовому грилі, розігрійте гриль, використайте всі пальники, а потім вимкніть ті із них, що розміщені безпосередньо під їжею. Під ґратки поставте лист для стікання жиру. Для прямої дії вогню ввімкніть всі пальники під ґратками.

ЗАГАЛЬНИЙ КУРС РОБОТИ З ГРИЛЕМ

Підказки для успішного смаження

Готувати з вогнем весело, проте часом небезпечно. Як і з набуттям будь-яких навичок, починати вивчати гриль потрібно з азів. Так само, як і в грі на піаніно чи у футбол, необхідно дотримуватись низки простих правил.

20 правил, які потрібно пам’ятати під час роботи з грилем

  1.  Будьте терпеливими і дайте грилеві попередньо розігрітися. Перш ніж починати готувати, переконайтеся, що ваше вугілля має попелясто-сірий колір.
  2.  Тримайте ґратки чистими.
  3. Змащуйте олією ґратки та їжу перед початком приготування (особливо цього потребує риба), тоді їжа не прилипатиме. Олія має добру теплопровідність.
  4.  Слід враховувати різницю між приготуванням їжі під дією прямого і непрямого вогню, а також розуміти, коли використовувати або один із цих способів, або обидва водночас.
  5.  Ніколи не залишайте гриль без нагляду.
  6.  Пильнуйте, щоб м’ясо не пригорало.
  7.  Не поливайте м’ясо солодким соусом до завершення процесу приготування, щоб соус не підгорів.
  8.  По можливості перевертайте їжу лише один раз за весь час її приготування.
  9.  Використовуйте термометр для вимірювання температури гриля та внутрішньої температури продукту.
  10. Коли замінюєте балон із пропаном, перевіряйте його на витік газу. Це дуже легко зробити за допомогою наповненої мильним розчином пляшки з розпилювачем. Якщо є витік газу, з’являться бульбашки.
  11. Під час приготування їжі на грилі вдягайтеся так, щоб одяг щільно прилягав до тіла.
  12. Гриль не повинен стояти поряд із занавісками.
  13. Не запалюйте газовий гриль, коли він накритий кришкою.
  14. Наглядайте за дітьми, коли вмикаєте гриль.
  15. Не пересувайте розпалений гриль.
  16. Якщо пальники газового гриля не запалюються, закрийте все, зокрема балон, відкрийте кришку й перечекайте п’ять хвилин, потім спробуйте знову запалити гриль. Якщо нічого не змінилося, прочитайте в інструкції, як уникнути засмічення.
  17. Дотримуйтеся рекомендацій інструкції з експлуатації щодо періодичності технічного обслуговування гриля. Це продовжить термін його експлуатації.
  18. Якщо ви відчуваєте запах газу, вимкніть усе. Якщо він не зникає – телефонуйте до пожежників.
  19. Завжди закривайте отвори і накривайте кришкою вугільний гриль, щоб загасити вугілля. Перш ніж прибрати попіл, переконайтеся, що він охолонув.
  20. Насолоджуйтеся процесом приготування їжі на грилі і залюбки пожинайте плоди своєї праці.

Спалахи вогню

Займання вугілля рано чи пізно може статися, тому краще бути до цього готовим. Це трапляється, коли жир капає на джерело вогню і спалахує. Коли виникає така ситуація, не треба панікувати. Слід перенести їжу на відкритий простір або на прохолодніший бік гриля. Якщо потрібно, накрити гриль і закрити вентиляційні отвори.

Добрий спосіб відвернути займання – не залишати гриль без нагляду. Бо такі спалахи здебільшого трапляються, коли за їжею ніхто не пильнує, унаслідок чого вона може обвуглитися. Щойно ви очистили небезпечну зону, дайте жиру повністю згоріти. Деякі кухарі намагаються запобігти займанню, збризкуючи вугілля водою із пляшки з розпилювачем. Цього робити не слід, бо гаряча водяна пара може спричинити опіки. До того ж холодна вода може призвести до пошкодження гриля. Упоравшись із займанням, видаліть їжу та жир з дна гриля, як тільки-но він охолоне.

Вибір інгредієнтів

Якщо ви точно знаєте, які продукти вам потрібні, їжа буде дуже смачною й ви дістанете величезне задоволення від її приготування. Постарайтеся придбати продукти доброї якості, а потім визначте, в якому грилі ви їх готуватимете – газовому чи вугільному.

Микола Гнядий, категорійний менеджер мереж “Наш Край”|SPAR

Заматеріалами ресурсу https://spar.ua/