Чому вибухають вейпи?

14.10.2021

Вейпити – означає не просто вдихати нікотиновий дим, а насолоджуватися самим процесом солодкого випаровування. У наш час електронні сигарети поступово витісняють звичайні нікотинові. І це зрозуміло, адже пара завдає менше шкоди організму і додає більше «смачних» відчуттів. Але в гонитві за насолодою іноді трапляються непередбачені ситуації. Однією з таких вважається вибух. Так, саме вибух електронних сигарет, який може підстерігати будь-якого вейпера. Звучить загрозливо, чи не так? Але паніка тут зайва, тому що ймовірність вибуху мізерно мала.

Насправді вейп не є однією з тих речей, що характеризуються великою кількістю випадків вибухання. Взяти, наприклад, пристрій з акумулятором чи батарейками. Шанси на вибух у них є однакові. Реальною причиною також слугує здебільшого не проблеми з батарейками, а саме неправильне користування або ж не дотримання конкретних інструкцій, які обов’язково містять у собі такі прилади. Очевидно, що це не легко сприймає користувач, коли йому пояснюють можливі випадки та їхній привід. Особливо уваги та зусиль потрібно докласти до тих людей, які не розбираються в техніці.

Факт, що майже всі вейпівські акумулятори є літій-іонними (Li-ion) або літій-полімерними (LiPo) елементами, є правдивим. Такі батареї є справді безпечні, однак вони не є стовідсотковою гарантією на безпечне користування. Безсумнівно, що акумулятори виробляють лише серійно. Вони проходять особливу перевірку перед випущенням у продаж на заводі. Звичайно, ті акумулятори, які мають значні дефекти, непридатні для використання та потребують усунення вад.

Однак існують ті заводи, що все ж таки продають акумулятори з недоліками посередникам, проте вже за нижчою ціною. У такій ситуації дві з трьох сторін є у виграші та мають значні переваги. Перша група – це завод, при продажі таких акумуляторів вони не втрачають можливого прибутку, що є доволі непоганим. Друга група – це посередники, яким заводи дають змогу придбати товар за нижчою ціною, таким чином ставлять посередників у вигідне становище, а саме: товар є, гроші зекономлені. І нарешті третя група, яка, на жаль, у негативному становищі – це покупці посередників. Ця група знаходиться у ситуації, де присутній великий ризик для здоров’я при використанні таких приладів, адже шанс на вибух суттєво зростає.

Однак, звичайно, можна зазначити, що загальна статистика дає нам змогу зрозуміти основні моменти, коли відбувається проблеми із пристроєм, в нашому випадку – це вейп. Дотримання основних принципів безпеки породжує гарантію на використання вейпа без дефектів, а тому, якщо виникають проблеми, як ми вже говорили раніше, то здебільшого вони можуть бути спричинені недотриманням норм користування.

Цим я хотіла зазначити, що окрім батареї, яка може вибухнути , є також конкретні умови, що можуть спровокувати дефект. Звичайно, їх можна уникнути. Наприклад, якщо звернути увагу на випадки, коли відбувається замкнення батареї. Коли ви використовуєте акумулятор в боксмоді, кнопка живлення викликає замикання ланцюга між позитивним і негативним полюсами акумулятора і на пристрій, підключений до джерела живлення. Будь-який матеріал провідник, який з’єднує два полюси, буде робити те ж саме.

Однак якщо ніщо не споживає енергію від батареї, це викликає коротке замикання і потрапляння енергії в батарею, що призводить до її швидкого перегріву і можливо, займання або вибуху. Ми часто бачимо сюжети новин із заголовками на кшталт «Вибухнула електронна сигарета!» Насправді вибухають батареї. Найпоширеніша причина – це перенесення акумуляторів без чохла в сумці, кишені з ключами або дрібницею. Металеві предмети випадково з’єднують позитивний і негативний полюси акумулятора та створюють коротке замикання. Більшість вірусних відео, які ми бачимо про пожежі в кишенях вейперів, – це займання батареї, а не самого пристрою. Існують недорогі пластикові чохли і тонкі гумові або силіконові футляри для захисту батарей або точніше – для захисту користувача. Ті, у кого є додаткові акумулятори, мають завжди використовувати один з них.

Будь ласка, не піддавайте себе ризику!

Наталія Михайлова, категорійний менеджер мереж “Наш Край”|SPAR

За матеріалами https://spar.ua/