Чай чи кава?

22.12.2020

Давайте поміркуємо, який напій найпопулярніший у світі – чай  чи  кава? Англійська кавова асоціація запевняє, що  кава – “найпопулярніший напій”. Загалом щодня споживають  приблизно два мільярди чашок кави. Але не все так просто, як здається на перший погляд.

У двох найбільш населених країнах – Індії та Китаї – більшість людей вживають ароматний чай. Каві надають перевагу  в Європі та Північній і Південній Америці , а чаю споживають на більшій частині Азії та в країнах колишнього Радянського Союзу. Порівнювати слід за літрами, оскільки у світі щороку за вагою  вживають приблизно на 80% більше кави, а  ніж чаю, на одну чашку потрібно лише 2 грами чаю, але 10 грамів кави. На основі таких математичних підрахунків  можна зробити наступний висновок: “На одну чашку кави випивають три чашки  чаю”.

Все ж таки давайте розберемось , що таке чай і що таке кава…

Чай — один з найбільш поширених тонізуючих напоїв на Землі. Він має дуже приємні смакові властивості, сприятливо впливає на діяльність багатьох органів, втамовує спрагу, нормалізує обмін речовин. Його виготовляють з молодих верхівкових пагонів (флешей) вічнозеленої чайної рослини внаслідок її переробки. Залежно від технологічної схеми переробки чайного листа одержують чай чорний, зелений, жовтий і червоний. Найбільш поширений в Україні і в світі чай чорний і зелений.

Чай все ще досить популярний серед українських споживачів, хоч в нашій країні і не виробилося культове ставлення до цього напою, яке існує в Китаї, Японії або навіть в Англії. Все ж чашка гарячого чаю входить в щоденний раціон великої кількості співвітчизників, особливо в холодну пору року.

П’ють у нас як чорний, так і зелений чай, хоча відрізняються вони лише способом обробки однієї і тієї ж сировини. Вважається, що в зеленому зберігається більше корисних речовин чайної рослини.

Кава — це зерна плодів вічнозеленого кавового дерева, багатого ароматичними речовинами , хлорогеновою кислотою і алкалоїдом кофеїном. Плід кавового дерева ззовні  нагадує вишню. Кава буває: натуральна смажена кава ( в зернах, мелена, мелена «по-турецьки» та мелена з цикорієм), натуральна кава розчинна (порошкоподібна, гранульована, сублімована) вищого, 1-го та 2-го сортів.На світовий ринок надходить кава американська, азійська і африканська. У розрізі цих груп вирізняють назви країн виробників або портів, які здійснюють експорт.

 В світі існує два найпопулярніших види кавових зерен арабка і робуста:   

  • Арабіку вирощують на оригінальних кавових рослинах, які відкрили в Ефіопії. З плодів цих кущів виготовляють  ароматну, м’яку ,витончену каву, яка є дорожчою і становить близько 70% всього світового виробництва.
  • Робуста має вдвічі більший вміст кофеїну та дещо гіркіший присмак. Ці зерна здебільшого використовують   для розчинної  кави. Їх вирощують в    Африці,   Південно-Східної Азії в Індонезії , В’єтнамі,та у Бразилії.

А ось рейтинг кращих сортів кави по країні виробництва

  1. Неперевершеним лідером за якістю кавового зерна у світі є Бразилія. Це не дивно, оскільки тут видобувають найбільше кави в світі, а місцева арабіка представлена більш ніж 40 різними сортами.
  2. Гватемальську каву не так часто зустрінеш, оскільки розміри країни обмежують можливості врожаю. Однак серед гурманів знаходиться чимало тих, хто вважає кавові зерна з Гватемали найсмачнішими.
  3. Кенія – один з лідерів не тільки чайного, але і кавового промислу. Дивним чином Кенії вдається тримати на високому рівні якість обох продуктів. Кенійську каву відрізняють смородиновий присмак, невелика кислинка і висока якість.

         4.Колумбія – ще один регіон, з якого експортується кращий сорт кави. Із зерен місцевого виробництва виходять більш легкі і фруктові кавові напої, ніж з бразильської або кенійської арабіки. А у Вас який улюблений напій?))))

Юлія Кузьменко, керівник групи “Кондитер” мереж “Наш Край”|SPAR