Брі чи камамбер

13.01.2021

Ніжні і м’які сири у «корсеті» білої плісняви, під якою міститься текуча маса блідого кольору, вважаються продуктами гурманів. До сирів з білою пліснявою відносяться брі та камамбер. На перший погляд ці сири абсолютно однакові: обидва виготовляють у Франції, обидва покриті цвіллю, обидва мають приблизно схожий смак. Однак між ними все ж існує незначна різниця. Розглянемо ці сири детальніше.

Брі – один з найдавніших французьких сирів. Перші спогади про нього датуються VIII ст. н. е. За часи правління Генріха IV, який приймав сир брі у дар від Маргарити Наваррської, цей продукт було визнано «королем сирів».  А ось перший камамбер був виготовлений в XVIII ст. Оригінальний брі варять в Іль-де-Франс, а камамбер – у Нормандії.

            Камамбер відноситься до м’яких, а іноді і напівтвердих сортів сиру, який зазвичай виготовляють із коров’ячого молока.  Брі також є сиром м’якої консистенції, зроблений із коров’ячого молока. Через те, що брі був створений раніше, ніж камамбер, багато людей вважають його основою для другого різновиду. Для приготування обох сирів використовують подібні технології. Цвіль в обох різновидах виглядає як щільна шкірка.

            Колір сиру камамбер варіюється від білого до кольору ніжних вершків із численними відтінками. Що темніше виявляються фарби, то більший термін був витрачений на дозрівання сиру. Відтінок пліснявої скоринки – білий. Відмінність сиру брі полягає в кольорі головки – вона забарвлена в сіруватий відтінок. По-іншому виглядає і пліснява кірка. Хоча вона такого ж білого кольору, але покрита червоними лініями. Варто зауважити, що пліснява складова брі більш тверда і навіть розсипчаста, а камамберу – ніжна і приємна на дотик.

            Смак камамберу солодкуватий, а запах нагадує свіжі шампіньйони. Існують версії, що пахне продукт і сіном, і землею, і асфальтом, і навіть фермою з коровами. Насправді смак залежить від того, як здійснювалася технологія виготовлення та зберігання. Недарма французький поет і прозаїк Леон-Поль Фарг колись охарактеризував аромат камамберу як «запах ніг Бога». Зазвичай багатьох гурманів такий запах банально відлякує. Смак брі набагато вишуканіший,  він доволі пікантний, солонуватий, що поєднує в собі і ніжність, і гостроту. За запахом цей різновид чимось нагадує лісові горішки або ж щось масляне. Скоринка брі комусь за запахом може нагадати нашатир, що, звичайно ж, теж може відлякати гурмана. Зате за смаком вона досить нейтральна. Скоринка камамберу набагато смачніша – вона доволі гостра і пахне грибами, як і основна частина продукту. До того ж брі часто доповнюють пряними травами, горіхами і сухофруктами, а камамбер купують у чистому вигляді.

            Щодо жирності сирів, то брі має жирність набагато меншу, ніж камамбер, практично на чверть. За технологією обидва сири мають містити вершки: сир брі в кількості 65% від загального складу, а сир камамбер – 45%. Отже, камамбер жирніший за брі, відповідно розтає і плавиться швидше. Важливо також додати, що у брі молочнокислі культури, які є закваскою, додають лише один раз, а в камамбер – уп’ятеро більше. Саме тому в камамберу більш виражений запах і смак, а брі м’якший та ніжніший на смак. Брі, на відміну від камамберу, не боїться зберігання в холодильній камері – він не втратить відмінного смаку, а його консистенція є не змінною. Камамбер же в холодильнику застигне і перед подачею потребує додаткових маніпуляцій, тобто перед сервіровкою сир належить розмістити в більш теплому місці на тридцять хвилин.

            Сир камамбер характеризується наявністю значної кількості незамінних амінокислот. Завдяки цьому він дозволяє людям, що зазнають постійних навантажень і стресів, відновлювати свої сили. У складі також міститься фосфор і калій, що пояснює необхідність його споживання при переломах кінцівок та інших травм, артрозі та артриті.  Позитивно впливає на нервову систему, а також на стан зубної емалі. Цей продукт рекомендовано давати підліткам, оскільки їхній організм активно розвивається. Також камамбер не заборонено вживати при непереносимості лактози, оскільки ця речовина міститься в мінімальній кількості. Значну користь організму приносить і сир брі. Він насичений фосфором і калієм, що корисно для  кісткової системи. Слід згадати і насиченість вітаміном А, який, як відомо, покращує стан шкіри шляхом синтезу колагену, а також зміцнює зір. Вітамін В нормалізує стан нервової і серцево-судинної систем, справляється з безсонням і наповнює силами. Існує навіть гіпотеза, що регулярне використання продукту в їжі запобігає появі карієсу і зміцнює здатність шкіри не страждати від зайвого ультрафіолету. Відсутність лактози також дозволяє вживати брі, не побоюючись виникнення алергії.

            Незважаючи на всю користь і дивовижний смак таких сирів, навколо них сформовано чимало страхітливих міфів. Ці міфи формуються на тому, що цвіль шкідлива для здоров’я. Це абсолютно безпідставно, якщо говорити про культури Geotrichum candidum і Penicillium camemberti на сирах. Багатовіковий досвід французів свідчить про те, що брі і камамбер можна споживати всім і в будь-яких (розумних) кількостях.

            А як же споживати ці сири? Зазвичай камембер пропонують їсти з горішками, наприклад волоськими, фруктами і джемом, який має легку кислинку, наприклад малиновий.  Він є відмінною складовою сирної тарілки. Серед алкогольних напоїв професіонали рекомендують вибирати до сиру червоні вина з фруктовими тонами, шампанські вина або сидр. Незважаючи на певну елітність такого продукту, сир цілком можна використовувати для приготування звичайних підсмажених сендвічів або ж в якості складової пирога чи млинців. Розплавлений продукт часто використовують для приготування фондю, щоб опускати в густу масу шматочки фруктів або підсмажений хліб.

            Сир брі також поєднується з горішками, фруктами і свіжим багетом. Часто він комбінується із варенням з інжиру, медом або навіть ягідним безалкогольним напоєм. При формуванні сирної тарілки можна додати мигдаль або ж інші зацукровані горішки, а також хрусткі крекери. Головним напоєм, що пропонують до брі, є шампанські вина. Підходять також сухі білі, червоні  вина,  сидр і навіть пиво.             Отже, брі та камамбер – це м’які та ніжні сири, які покриті білою пліснявою; різні за смаком та запахом; надзвичайно смачні та корисні; є окрасою будь-якої сирної тарілки і смакують з шампанськими, червоними, білими винами та сидром. А який сир кому до смаку, вибирайте самі.

Наталія Зубовецька, заступник комерційного директора мереж “Наш Край”|SPAR

За матеріалами ресурсу https://spar.ua/