Безпека персоналу та клієнтів супермаркету під час воєнного стану

01.07.2022

Сьогодення змушує бути в постійній бойовій готовності не тільки на фронті, а й всередині держави, питання безпеки організації торгівлі під час воєнного стану є актуальним як ніколи.

Організація безпеки торгового закладу, який функціонує в сьогоднішніх реаліях, вимагає внесення коригувань, змін та доповнень до основних своїх положень. Якщо алгоритми роботи із збереження товарно-матеріальних цінностей і грошових коштів особливих змін не потребують, то заходи, що скеровані на безпеку відвідувачів і персоналу, вимагають посиленої уваги та неухильного дотримання вимог.

На тлі пошкодження інфраструктури та масового переміщення населення, постійного зростання цін та зубожіння українців, з яких багато хто отримує меншу зарплату, а то й втратив роботу взагалі, люди перебувають у вкрай негативному психологічному та емоційному стані. Беручи до уваги такі тенденції, на території торгового закладу можуть виникати позаштатні ситуації, результатом яких стане завдання шкоди життю чи здоров’ю відвідувачів або персоналу.

Слід зважати на те, що серйозними негативними наслідками можуть обернутися навіть незначні конфлікти, а тому їх усіх мають вирішувати за найкоротші терміни з обов’язковим дотриманням мір особистої безпеки.

Основним інструментом для позитивного вирішення проблем є персонал торгового закладу, який як ніколи має розуміти умови сьогодення і не допускати ситуацій, що можуть призвести до конфліктів з відвідувачами або іншими працівниками.

Доброзичливість персоналу, ввічливість, компетентність та бажання допомогти стануть основою позитивного вирішення спірних питань або конфліктних ситуацій.

Основним завданням працівника, який став свідком або учасником конфлікту з відвідувачем, є недопущення можливого загострення ситуації. Якщо все ж таки конфлікт виник і працівники торгового закладу не в змозі вирішити його самостійно, рекомендовано викликати правоохоронні органи, але попередньо повідомивши про це відвідувача.

Якщо більшість конфліктних ситуацій між відвідувачами і персоналом, які, як правило, виникають на ґрунті неякісного обслуговування, вирішуються без виклику правоохоронців, то у разі виявлення фактів здійснення різного роду правопорушень на території торгового закладу рекомендовано викликати поліцію в обов’язковому порядку.

 Основні рекомендації для персоналу:

  • при відкритому винесені відвідувачем або групою відвідувачів неоплаченого товару працівник торгового закладу  у ввічливій усній формі, уникаючи будь-якого фізичного контакту,  має звернути увагу зазначеної особи (осіб) на цей факт і запропонувати провести розрахунок. Аналогічний алгоритм можна використовувати у випадках виявлення фактів здійснення крадіжок прихованим способом. Якщо клієнт відмовляється провести оплату, затримувати його силами працівників суворо заборонено. Варіантами дій персоналу є натискання тривожної кнопки і виклик групи швидкого реагування, що надає відповідні послуги або оформлення, та передача в поліцію відповідних матеріалів після того, як відвідувач залишить торговий заклад;
  • у випадку виявлення в торговому закладі або на прилеглій території осіб, що здійснюють протиправні дії іншого характеру (навмисно пошкоджують торговельне  обладнання, псують або знищують товар, погрожують працівникам чи відвідувачам тощо), працівник магазину має підійти до таких відвідувачів, вказати на неправомірність дій і запропонувати їх припинити та залишити торговий заклад. Якщо відвідувачі ігнорують зауваження працівника і надалі вдаються до порушень закону, будь-які подальші дії проти них заборонені, натомість потрібно викликати працівників охоронної структури або правоохоронних органів. Усі факти завдання моральної або матеріальної шкоди оформлюють відповідним чином та передають у поліцію;
  • щоб максимально уникнути конфліктних ситуації, що можуть призвести до завдання шкоди життю чи здоров’ю працівників або відвідувачів, натискання тривожних кнопок або виклик правоохоронців по телефону проводиться не демонстративно перед правопорушником;

у випадках виявлення фактів масових заворушень або мародерства, рекомендовано закрити центральний вхід в торговий заклад зсередини, вимкнути освітлення і разом з відвідувачами залишити магазин через службові виходи, які виводять на інші вулиці або напрямки. Пізніше за цим фактом оформляють і передають до органів внутрішніх справ відповідні документи.

Володимир Левчук, керівник департаменту безпеки мереж “Наш Край”|SPAR

За матеріалами ресурсу https://spar.ua/