Бастурма – історія і сучасність, користь і шкода улюбленої закуски

15.07.2021

Бастурму вперше стали готувати за особливим рецептом із спеціями і запашними травами в Туреччині і Вірменії. Особливий смак бастурми надають спеції, а також те, що вона тижнями сушиться на сонці. Зараз бастурма вважається делікатесом, хоча в минулі часи вона була лише способом зберегти м’ясні запаси без холодильника.

Бастурма – в’ялене яловиче м’ясо, як правило, вирізка. Страва поширена в кухнях країн, що розташовані на території колишньої Османської імперії. Свіжу вирізку засолюють, потім кладуть під прес (натерши сіллю) для видалення зайвої вологи і надання форми, зручної для нарізки. Потім перекладають у суміш з часнику, меленого червоного і чорного перцю, а також спеції уцхо-сунелі, що має консистенцію рідкого тіста. Утворені шматки вивішують для просушування. Бастурму можна приготувати в домашніх умовах або купити в магазині. Багато хто любить її за оригінальний смак і неповторний, пікантний аромат.

Як вибрати і зберігати?

Оскільки велика кількість виробників намагаються заощадити, використовуючи неякісні інгредієнти, важливо знати правила вибору бастурми.

1. Купуйте продукт тільки у вакуумній упаковці, тільки простежте, щоб на ній не було пошкоджень.

2. Подивіться на склад, там не має бути жодних інгредієнтів, окрім яловичини, солі та спецій. Якщо ви бачите ароматизатори, підсилювачі смаку тощо, то від покупки варто відмовитися.

3. Подивіться на колір бастурми, він не має бути яскраво-червоним, оскільки в цьому продукті точно є нітрати.

4. Якісний продукт повинен мати пружну консистенцію і пружинити при натисканні. Якщо після натискання утворилася ямка і поверхня не відновилася, від покупки краще відмовитися.

5. Якісна бастурма повинна мати щільну оболонку з спецій, якщо вона відпадає – це ознака поганої якості.

У холодильнику бастурма буде залишатися свіжою протягом півроку. Не рекомендовано зберігати бастурму в пластикових контейнерах або в звичайних кульочках. Для цього найкраще підійде мішечок з тканини, який необхідно повісити в прохолодному місці з хорошою вентиляцією. При дотриманні всіх умов зберігання продукту термін придатності бастурми становить рівно шість місяців.

Якщо все ж довелося прибрати продукт у холодильник, його потрібно загорнути в харчову плівку (інакше він швидко вбере в себе сторонні запахи) і вжити протягом кількох днів.

Корисні властивості

Користь бастурми полягає в її складі, оскільки завдяки виробництву при низьких температурах у ній зберігається велика кількість корисних речовин. Є в ній вітамін А, РР, С і група В, а також важливі мінерали, наприклад, калій, кальцій, натрій тощо. Допомагає бастурма наситити організм білками і впоратися з втомою та анемією. Завдяки наявності спецій бастурма має антибактеріальну і протизапальний ефект. Її можна вживати як стимулюючий і протипухлинний засіб.

Використання в кулінарії

Бастурма в кулінарії є чудовим самостійним продуктом, який найкраще поєднувати з зеленню. Можна її також використовувати для приготування салатів і закусок.

Бастурма відмінно підходить як закуска до пива. Її можна їсти разом з відвареною картоплею або приготувати з неї дуже смачну і ситну яєчню на сніданок.

Крім того, бастурма може бути начинкою для свинячих медальйонів. Продукт підходить для нарізки на святковий стіл. Якщо порізати бастурму, вона прекрасно замінить ковбасу.

Також багато кулінарів смажать шашлик-бастурму, який виходить дуже ароматним і смачним. До складу обмазки для бастурми входять такі інгредієнти: вода кип’ячена, зіра, подрібнений лавровий лист, мелений пекучий перець, чорний перець, чаман, часник.

Шкода бастурми і протипоказання

Бастурма може нашкодити при виявленні індивідуальної непереносимості продукту. Крім цього, в яловичині є пуринові речовини, які при перетравленні перетворюються на сечову кислоту. Вона має здатність накопичуватися в організмі, що може привести до різних проблем, наприклад, остеохондрозу або подагри. Варто також зважити, що до складу бастурми входить багато спецій, тому її не варто вживати людям, у яких є проблеми з печінкою. Через те, що при засвоєнні продукту відбувається перенапруження підшлункової залози, не варто її їсти при виразці і гастриті. Сіль, яка є у в’яленому м’ясі, сприяє затримці рідини, що небажано для людей, у яких є проблеми з нирками, гіпертонія або схильність до набряків.

Марія Кузьмічук, категорійний менеджер напрямків м’ясопродукти; риба і морепродукти, мережі “Наш Край”|SPAR

За матеріалами ресурсу https://spar.ua/