Алкогольні напої

21.12.2020

             Алкоголь є частиною людської культури вже протягом багатьох століть. Так званий тренд не втрачає актуальності та займає топ-місця серед щоденних товарів.

Споживання алкогольних напоїв в невеликих кількостях дає змогу людям відчувати спокій, внаслідок чого робить їх більш товариськими,  розкутішими, зниження тривожності, приємні емоції-спогади або плани, зігрівається тіло.

За рекомендаціями ВООЗ, чоловікам слід вживати не більше ніж 40 грамів чистого спирту на день. Це дорівнює 2 пляшкам пива, 100 грамам горілки, 3 келихам сухого вина. Жінкам потрібно на 10 грамів менше, що співмірно з 1,5 пляшки пива, 80 грамами горілки або двома келихами вина. Це – безпечна форма вживання алкоголю. Стадія, що передує алкоголізмові, характеризується втратою контролю над кількістю спожитого.

Згідно зі звітом Всесвітньої організації охорони здоров’я  рівень споживання алкоголю

найвищий рівень у південноєвропейських країнах, де п’ють переважно вино

  •  Португалія
  •  Іспанія
  •  Італія
  •  Греція
  •  Албанія…

найнижчий — на півночі Європи, де частіше вживають міцні спиртні напої (горілку, віскі, ром та інші міцні напої вироблені із зернових культур, а також коньяк).

  •  Велика Британія
  •  Данія
  •  Естонія
  •  Ісландія
  •  Латвія
  •  Литва
  •  Норвегія
  •  Швеція
  •  Фінляндія

Така пристрасть народу до алкоголю зумовила розвиток виробництва алкогольних напоїв.

Цей ринок є досить прибутковим. Це призводить до збільшення конкуренції та підвищення якості і різноманіття продукції.

Алкогольними називають напої, що містять значну кількість етилового спирту .

Етиловий спирт одержують з сировини, яка багата на вуглеводи, частіше за все із зерна, картоплі, цукрового буряка , меляси .

Залежно від ступеня очищення виробляють спирт етиловий ректифікований наступних сортів: «Пшенична сльоза», «Люкс», «Екстра»  – із вмістом спирту 96,3%, «Вищого очищення» – 96,0%.

  • *Ректифіка́ція  — розділення рідких сумішей, що містять два або кілька компонентів різної питомої ваги, багаторазовим випаровуванням суміші й конденсацією пари.

Класифікація горілки за якістю

В залежності від виду спирту залежить якість кінцевого продукту – горілки. А ціна горілки безпосередньо залежить від її якості.

   виділяють 4 цінові сегменти горілки:

  •     економ сегмент;
  •     середньоціновий або стандарт сегмент;
  •     преміум сегмент;
  •     і супер-преміум сегмент.

      1. Горілка економ сегмента має низьку якість та проходить мінімальну фільтрацію від різних домішок і сивушних масел.

Дизайн горілки економ сегмента досить простий і розпізнати таку пляшку на полиці легко.

2. Горілка середньоцінового сегмента – це горілка середньої якості за приймна ціна.

 Ціна на таку горілку – середня, і тому її можна порекомендувати   знайомим, які цінують якість, і не переплачують.

3. Горілка преміального класу  – це вже елітний алкогольний напій, виробляється із спирту категорії Люкс. Кілька етапів очищення проходить спирт,  вода. Виробники такої продукції розробляють  свій індивідуальний  рецепт, яки дає можливість бути неповторним у даному продукті.

  • 4. Горілка супер мега-преміум сегменту –це елітна горілка, яка виготовляється зі спирту класу Люкс або Альфа,ця горілка відмінна дорогою ціною, чи  якістю рідини. Як правило, це продукт знаменитих ТМ («Абсолют», «Фінляндія»).

Основні класи:

  • спирти, лікери, вина та шампанське.
  • Джин – міцний напій, отриманий в результаті перегонки настоянки з ягід ялівця. Міцність джина повинна бути не менше 37,5 об.
  • Горілка – міцний алкогольний напій, який виготовляється шляхом дистиляції якісних злакових спиртів.
  • Текіла – міцний алкогольний лікер, зроблений за допомогою дистиляції соку блакитної агави.
  •  Бренді – алкогольний лікер, дистильований від вина або фруктового соку.
  • Абсент – напій, що виготовляють шляхом дистиляції витягу (екстракту) гіркого полину.
  •  Лікер – це алкогольний напій, який виробляють із заспиртованих цвітів, фруктів, трав та кореневищ до яких додають велику кількість цукру.
  • Ром – міцний алкогольний напій, який виробляють із спирту, отриманого з продуктів переробки цукрової тростини і підданого багаторічній витримці. Витримують спирт в нових дубових бочках в затемнених приміщеннях при температурі 18-22°С не менше 5 років. В процесі витримки протікають реакції, в результаті яких утворюються складні ефіри, що визначають ароматичні властивості ромового спирту. Перед випуском в продаж ромовий спирт доводять до кондиції дистильованою водою і, якщо необхідно, підфарбовують кольором і фільтрують.
  • Віскі- міцний алкогольний напій, який виробляють  з хлібного спирту шляхом довголітньої витримки його в дубових бочках, обвуглених зсередини. Витримують спирт при температурі 20-22°С не менше 4 років. Перед розливом спирт доводять до кондиції дистильованою водою, кольором і фільтрують.  Колір  напою світло-коричневий. Віскі відрізняються від горілки більш пекучим смаком і характерним ароматом зерна. Розрізняють віскі житні, кукурудзяні і змішані. Виробляють в Шотландії та Ірландії, США
  • До вин та шампанського належать:
  •  червоне, біле, рожеве, ігристе вина; шампанське та вермут.
  • Найбільшу цінність в цих винах є глюкоза і фруктоза, органічні кислоти. В невеликих кількостях у винах є вітаміни В1, В2, В3, В12, РР, β-каротин
  • Сировинна база виноробної промисловості України розташована в областях – Одеській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій і Закарпатській.
  • Вина класифікують за:
  •  кольором, вмістом цукру, та вмістом вуглекислого газу.
  • За кольором вина поділяються на червоні, білі і рожеві.
  •  За вмістом цукру вина поділяються на сухі, напівсухі, напівсолодкі і лікерні.
  • По вмісту спирту вина поділяються на столові і десертні.
  • По вмісту вуглекислого газу вина підрозділяються на тихі і ігристі
  • Червоне вино – вино, яке отримує червоний колір зі шкірок темного винограду.
  •  Біле вино — вино, що виготовляється як з білих, так і з червоних або рожевих сортів винограду в умовах ферментації за відсутності шкірки винограду. Забарвлення вина може варіювати від блідо-зеленого, зеленувато-жовтого до золотистожовтого і бурштинового. Саме відсутність шкірки обумовлює світлий відтінок — сік м’якоті ягід переважної більшості сортів винограду майже безбарвний.

Рожеве вино – вино, вироблене з соку червоного винограду, шкіра якого була видалена після того, як почалося бродіння.

Наталія Михайлова, категорійний менеджер мереж “Наш Край”|SPAR