75% крадіжок у супермаркеті здійснюється їхнім персоналом – міф чи реальність (частина 2)

22.12.2021

На продовження теми нестачі товарно-матеріальних цінностей в торгових закладах, основним видом діяльності яких є реалізація продуктів харчування, розглянемо головні види втрат і їхні джерела.

У попередній статті було приведено приклад визначення втрат і їхнього розподілу. Втрати товарно-матеріальних цінностей торгового закладу фіксуються окремо у вигляді списань та нестач і поділяються на чотири основні категорії:

  1. технологічні втрати;
  2. природні втрати;
  3. обліково-розрахункові втрати;
  4. крадіжки.

Відповідно до такого розподілу, тільки технологічні втрати не утворюють нестачу.

Технологічні втрати – це втрати, які виникають у процесі зберігання, транспортування і реалізації товарів, необережного, безгосподарського поводження з ними та проведення різного роду технологічних операцій в діяльності торгового закладу.

 До технологічних втрат відносять:

  • механічні пошкодження товарів (бій, лом, розрив, тріщина, вм’ятина, витікання тощо), які виникають при неправильному їхньому транспортуванні при доставці до торгового закладу, розміщенні та укладанні в зонах реалізації та зберігання, а також внутрішньо-складському транспортуванні;
  • протермінована продукція, яка виникає внаслідок надмірних замовлень, порушень правил ротації товарів, послаблення контролю за термінами придатності;
  • пошкодження товарів комахами, гризунами та іншими шкідниками;
  • пошкодження товарів внаслідок поломки холодильного, морозильного, стелажного обладнання;
  • пошкодження товарів внаслідок форс-мажорних обставин (пожежі, повені тощо).

До технологічних втрат варто відносити також гнилі овочі та фрукти, які щоденно  утилізують у торгових закладах, а також всю іншу продукцію, яка не підлягає подальшій реалізації і не може бути переробленою або повернутою постачальнику.

Усі втрати, які пов’язані з переліченими вище джерелами, мають бути  списаними з облікового залишку і на їхній основі сформується категорія втрат «Списання». В іншому випадку не списана, але утилізована або знищена продукція утворить нестачу товарно-матеріальних цінностей.

Природні товарні втрати – це втрати, що виникають внаслідок впливу негативних і шкідливих умов зовнішнього середовища на продукцію з певними фізико-хімічними та біологічними особливостями у процесі її транспортування, зберігання, підготовки до продажу та реалізації.

До зазначених втрат переважно відносять всихання, вимерзання та підтікання (більш детальна інформація в статті «Природні втрати – «невидимий крадій» продуктового супермаркету»). Усі природні втрати утворюють нестачу.

Обліково-розрахункові втрати – втрати, що пов’язані з порушеннями, зловживаннями, махінаціями при здійсненні обліково-розрахункових операцій, а також халатним ставленням відповідальних працівників до процесів товарного обліку і контролю та оформлення супровідної документації.

До обліково-розрахункових втрат відносять:

  • некоректне проведення інвентаризацій;
  • помилки і зловживання при прийманні та оприбуткуванні продукції;
  • редагування або анулювання накладних або чеків;
  • помилки про кодуванні продукції з відсутнім штрих-кодом;
  • помилки при розцінюванні товарів;
  • порушення норм калькуляції та технологій приготування продукції власного виробництва.

Більшість обліково-розрахункових втрат роблять чітко спланованими діями відповідальних осіб торгового закладу (переважно з метою приховати факт крадіжки чи, навпаки, замаскувати під крадіжку інші види втрат) або ж халатним ставленням працівників до виконання посадових обов’язків з операціями, що стосуються обліку та контролю товарно-матеріальних цінностей. Обліково-розрахункові втрати утворюють нестачу товарно-матеріальних цінностей.

Крадіжка – втрати, які завдають способом таємного викрадення товарно-матеріальних цінностей або грошових коштів. У торгових закладах до крадіжок відносяться також незаконні операції персоналу, що здійснюються з метою заволодіння товаром чи грошовими коштами.

Крадіжки здійснює як персонал, так і відвідувачі. Не нехтують можливістю привласнити товар і представники постачальника, які відвідують торговий заклад для виконання певних робіт, збирання заявок, передачі продукції тощо.

Усі випадки виявлених крадіжок мають супроводжуватися відшкодуванням завданих збитків або притягненням винних осіб до відповідальності згідно із чинним законодавством. Усі викрадені товари утворюють нестачу товарно-матеріальних цінностей.

Опираючи на зазначену вище інформацію, крадіжку мають розглядати як одне з джерел нестачі товарно-матеріальних цінностей торгового закладу. Припускати, що вся нестача, що була виявлена за результатами загальної інвентаризації, є наслідком здійснення крадіжок, не можна.

Володимир Левчук, керівник департаменту безпеки мереж “Наш Край”|SPAR

За матеріалами https://spar.ua/