Зростання Private labels як нових конкурентів традиційних брендів

12.03.2021

Частка власних торгових марок у ритейлі хоча й повільно, але зростає – про це йдеться в щорічному дослідженні Асоціаціі виробників приватних торгових марок (Private Label Manufacturers’Association (PLMA).    

Це було продиктовано мінливим ставленням людей до споживання: якщо раніше private labels вибирали, керуючись тільки ціною, а не якістю, то зараз покупці просто не бачать різниці. Покупець сьогодні став більш раціональним, розбірливим, він піклується про себе і навколишнє середовище. Якість зрівнялася. Сьогоднішнього споживача меншою мірою хвилює іміджева сторона бренду, а ось його соціальна відповідальність, асортимент і способи виробництва продукту – навпаки.

Цікавий досвід європейських і американських великих мереж таких, як Walmart, Target, Kroger і Amazon в плані розвитку private labels. Лінійка екологічно чистих продуктів Kroger’s Simple Truth тепер коштує два мільярди доларів, а нещодавно запущена Target торгова марка продуктів харчування і напоїв Good & Gather , за прогнозами, стане найбільш реалізованою  лінійкою ритейлера. Комунікації теж змінилися: активне просування ВТМ в соцмережах і робота з лідерами думок та селебріті ведеться максимально активно. Дистриб’ютори почали володіти великою кількістю виробничих потужностей, навчилися логістичного майстерності і нагромадили достатньо споживчих даних, щоб надати лояльним покупцям за категоріями саме те, що вони хочуть.

Від продажу під ВТМ роздрібні продавці можуть отримувати прибуток на 25–30% вище, ніж від продажів брендів виробників. Це є неймовірним драйвером для ритейлерів, щоб переключити споживачів на ВТМ.

Пандемія як благо

Пандемія різко змінила загальну ситуацію споживання і купівельні звички, зігравши на руку всім ритейлерам, які випускають ВТМ. Згідно з останніми даними Nielsen, з початку пандемії в США продажі приватних брендів зросли на 29%, випередивши продажу звичайних FMCG-брендів, які виросли на 24%. Відповідно до опитування понад 1 000 споживачів, проведеного в кінці березня дослідницькою фірмою AlixPartners, під час кризи майже четверта частина споживачів уперше спробувала ВТМ. І принаймні 30% уперше спробували та планують і надалі  купувати ВТМ. Споживчий панічний бум викликав проблеми з доступністю багатьох товарів на полицях на початку карантину. Це призвело до того, що багато покупців переключилися з FMCG-брендів на ВТМ. У нестандартній ситуації вони також розширили вибір магазинів та отримали доступ до private labels, з якими вони раніше не стикалися. Гнучкість і маневреність ланцюжків поставок власних торгових марок означає, що багато хто з ритейлерів можуть змінювати пріоритети і швидко збільшувати поставки, тоді як виробники FMCG-брендів не завжди були готові до необхідності збільшувати випуск і перемикати виробничі лінії.

Ігор Гульцев, менеджер ВТМ мереж “Наш Край”|SPAR

За матеріалами ресурсу https://spar.ua/